Την εμφάνισή τους σε κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού, στο ύψος του οικισμού των Ψαθάδων, έκαναν, χθες γύρω στις 20:30, τρεις αγριόχοιροι, προκαλώντας τροχαίο ατύχημα με διερχόμενο λεωφορείο του ΚΤΕΛ του νομού, χωρίς ευτυχώς να προκληθεί τραυματισμός των επιβαινόντων στο όχημα. Το περιστατικό χαρακτηρίστηκε «σπάνιο» από τον δασάρχη Διδυμοτείχου Δημήτρη Μητρούδη καθώς υπάρχει περίφραξη σε όλο το μήκος της Εγνατίας Οδού, ώστε να μην μπαίνουν ζώα σ’ αυτήν. «Ο μόνος τρόπος να διέλθουν είναι είτε από σημεία όπου έχει καταστραφεί η περίφραξη, είτε από γέφυρες», εξήγησε προσθέτοντας πως ο αριθμός των αγριόχοιρων, «από τα μέχρι στιγμής στοιχεία που έχουμε μέσω των ομάδων των κυνηγών, παρουσιάζει μία αυξητική τάση, τα τελευταία χρόνια».
Για έλλειμμα, σε εθνικό επίπεδο, ενός συστήματος παρακολούθησης των πληθυσμών της άγριας πανίδας, «πολύ δε περισσότερο ενός είδους το οποίο είναι θηρεύσιμο», έκανε λόγο στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ Δημήτρης Μπακαλούδης.
«Οι κυνηγετικές οργανώσεις γνωρίζουν καλύτερα και μέσω ερωτηματολογίων, έχουν κάποια στοιχεία, τα οποία όμως είναι ενδεικτικά», ανέφερε χαρακτηριστικά. Απέδωσε την εμφάνισή τους, σε κατοικημένες περιοχές και στο οδικό δίκτυο, στο γεγονός ότι ο αγριόχοιρος είναι ένα παμφάγο και ευρύτοπο είδος, δηλαδή τρέφεται με οτιδήποτε (φυτικά και ζωικά) και απαντάται παντού σε υγροτόπους, λιβάδια, θαμνοτόπους, δάση, ουσιαστικά σε όλα τα φυσικά οικοσυστήματα. «Τα τελευταία χρόνια, που έγιναν τα ημίαιμα-ημιάγρια, επειδή διασταυρώθηκαν ήμερα με άγρια και τα ήμερα έχουν μια οικειότητα και μία ανεκτικότητα στον άνθρωπο, άρχισαν πολλά απ’ αυτά να πλησιάζουν και κατοικημένες περιοχές, όπως συνέβη και στη Θεσσαλονίκη. Στη δεκαετία του 2000, μάλιστα χοιροτρόφοι και στον Έβρο, διασταύρωναν θηλυκά με άγρια αρσενικά για να έχουν ημιάγρια, τα οποία επιδοτούνταν, ενώ έχουν και πολύ μεγαλύτερο αναπαραγωγικό αποτέλεσμα από τα καθεαυτού άγρια. Αυτό τα τελευταία χρόνια έδειξε ότι συνέβαλε στην πιθανή (σ.σ. λόγω έλλειψης καταγραφής) αύξηση των πληθυσμών σε κάποιες περιοχές».
- Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Λ.Π.