Όταν έρχονται τα Χριστούγεννα, το αλεξανδρινό, το εντυπωσιακό λουλούδι με τα χαρακτηριστικά κόκκινα φύλλα, έχει την τιμητική του! Γνωστό και ως ποϊνσέτια ή «αστέρι της Βηθλεέμ», συμβολίζει την εορταστική περίοδο και κάθε Δεκέμβριο το συναντάμε παντού γύρω μας, στολισμένο σε σπίτια και καταστήματα.
Με καταγωγή από το Μεξικό, η ποϊνσέτια οφείλει το όνομα της σε έναν Αμερικανό πρέσβη* που πριν από δύο αιώνες πήρε το λουλούδι στη χώρα του, απ’ όπου σταδιακά διαδόθηκε σε όλο τον κόσμο.
Ας δούμε τις πιο σημαντικές συμβουλές για τη φροντίδα του αλεξανδρινού για να το κρατήσουμε λαμπερό και όμορφο στις γιορτές, καθώς και την κατάλληλη περιποίηση για να το διατηρήσουμε μέχρι τα επόμενα Χριστούγεννα.
Σε τι θέση τοποθετούμε το αλεξανδρινό μέσα στο σπίτι;
Τοποθετούμε το αλεξανδρινό στο σαλόνι ή σε άλλο φωτεινό εσωτερικό χώρο στο σπίτι μας, σε σημείο που να μην δέχεται απευθείας τις ακτίνες του ήλιου. Το άμεσο ηλιακό φως μπορεί να δημιουργήσει καψίματα και να ξεθωριάσει τα φύλλα του. Για να κρατήσουμε έντονο το κόκκινο χρώμα του αποφεύγουμε τις πολύ σκιερές θέσεις που σταδιακά κάνουν τα φύλλα του να χάνουν τη ζωντάνια του χρωματισμού τους. Το αλεξανδρινό πρέπει επίσης να διατηρείται μακριά από ψυχρά ρεύματα και παγωνιά. Το κρατάμε μακριά από τα παγωμένα τζάμια καθώς και από θερμαντικά σώματα, για να αποφύγουμε τη συστροφή του φυλλώματός του που μπορεί να φτάσει μέχρι την πτώση των φύλλων του.
Αλεξανδρινό σε αυλή, Χαλκίδα (φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
Πώς διατηρούμε το αλεξανδρινό μετά τα Χριστούγεννα;
Κατά την περίοδο της άνοιξης μπορούμε να το μεταφυτεύσουμε σε μεγαλύτερη γλάστρα ή στο χώμα του κήπου μας. Ειδικά σε νότιες περιοχές με ήπιο χειμώνα μπορεί να μείνει έξω όλη τη διάρκεια του χρόνου, και με την κατάλληλη φροντίδα να γίνει ένα όμορφο δέντρο που φτάνει σε ύψος τα τρία μέτρα.
Για τη μεταφύτευσή του σε μεγαλύτερη γλάστρα, μόλις περάσει ο χειμώνας, χρησιμοποιούμε ελαφρύ φυτόχωμα που εξασφαλίζει καλή αποστράγγιση για να απομακρύνεται το νερό, και τοποθετούμε μια στρώση βότσαλου ή χαλικιού στη βάση της γλάστρας.
Κι ένα… μυστικό
Για να αποκτήσουν ξανά τα φύλλα του το κοκκινωπό χρώμα τους, θα χρειαστεί να το διατηρήσουμε αρκετές ώρες στο σκοτάδι μέσα στο φθινόπωρο. Συγκεκριμένα, το αλεξανδρινό ως φυτό μικρής φωτοπεριόδου χρειάζεται μικρή έκθεση στον ήλιο, οπότε το καλύπτουμε καθημερινά για 12-14 ώρες με ένα σκούρο ύφασμα την περίοδο του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου. Με αυτό τον τρόπο, τα φύλλα του θα αποκτήσουν το επιθυμητό λαμπερό κόκκινο χρώμα για να το στολίσουμε ξανά στο σαλόνι μας πανέμορφο και εντυπωσιακό στις γιορτές των επόμενων Χριστουγέννων.
____
* Πρόκειται για τον Joel Roberts Poinsett, τον πρώτο Αμερικανό διπλωμάτη που υπηρέτησε στο Μεξικό. Πέθανε στις 12 Δεκεμβρίου 1851, και έναν χρόνο αργότερα καθιερώθηκε από το Κογκρέσο ο εορτασμός της Ημέρας του Αλεξανδρινού την επέτειο του θανάτου του.
- Πηγή: mistikakipou.gr.