Ένα ιατρικό θαύμα έζησε η Βρετανίδα Όντρεϊ Μαρς που βρισκόταν σε ορειβατική εκδρομή στα Πυρηναία και υπέστη καρδιακή ανακοπή για έξι τουλάχιστον ώρες! «Πρόκειται για τη μεγαλύτερη σε διάρκεια καρδιακή ανακοπή που γνωρίζουμε στην Ισπανία. Υπάρχουν ανάλογες περιπτώσεις στις Άλπεις και στη Σκανδιναβία», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο δρ Εντουάρντ Αργκούντο, υπεύθυνος του τμήματος ανάνηψης στο νοσοκομείο Vall d’ Hebron στη Βαρκελώνη.
Η 34χρονη, που διαμένει στη Βαρκελώνη, έχασε τις αισθήσεις της λόγω υποθερμίας κατά τη διάρκεια σφοδρής χιονοθύελλας.
Το περιστατικό συνέβη στις 3 Νοεμβρίου, γύρω στις 13:00 (τοπική ώρα). Οι διασώστες ειδοποιήθηκαν από τον σύζυγό της και όταν έφτασαν, στις 15:30, δεν υπήρχε καμία ένδειξη καρδιακής λειτουργίας, ενώ η θερμοκρασία του σώματός της είχε πέσει στους 18 βαθμούς Κελσίου. Οι πρώτες προσπάθειες ανάνηψης ήταν χωρίς αποτέλεσμα.
Το Vall d’ Hebron όπου μεταφέρθηκε διαθέτει ένα πρωτοποριακό σύστημα ανάνηψης, το ECMO (Extracorporeal membrane oxygenation). Στις 21:45, πάνω από έξι ώρες μετά τη διάσωση της Όντρεϊ Μαρς, και ενώ οι γιατροί περίμεναν να αυξηθεί η θερμοκρασία σώματος, επιχείρησαν να την επαναφέρουν.
«Αποφασίσαμε να της κάνουμε ηλεκτροσόκ για να επιχειρήσουμε να επαναφέρουμε την καρδιά της και αυτό είχε αποτέλεσμα», ανέφερε ο δρ Εντουάρντ Αργκούντο, ο οποίος τόνισε ότι η υποθερμία βοήθησε στην περίπτωση της 34χρονης. «Τη σκότωσε, και την ίδια στιγμή την έσωσε. Με το κρύο ο μεταβολισμός επιβραδύνεται, τα όργανα έχουν ανάγκη από λιγότερο αίμα και οξυγόνο και αυτό επιτρέπει στον εγκέφαλο να προφυλάσσεται», εξήγησε.
Μάλιστα, η ανάρρωση της ασθενούς ήταν ασυνήθιστα γρήγορη. Έξι μέρες μετά βγήκε από τη μονάδα εντατικής θεραπείας, χωρίς να έχει εμφανίσει νευρολογικές βλάβες. Αν και δεν μπορεί να κινήσει πλήρως τα χέρια της εξαιτίας της υποθερμίας, πρακτικά έχει «μια φυσιολογική ζωή και θα επιστρέψει στην εργασία της τις επόμενες ημέρες», τονίζεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το νοσοκομείο.