Την ώρα που Ουάσινγκτον και Μόσχα αποδοκιμάζουν την κίνηση της Άγκυρας να υπογράψει μνημόνιο κατανόησης με τη Λιβύη για τον καθορισμό των θαλάσσιων δικαιοδοσιών, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας ρίχνει λάδι στη φωτιά εκφράζοντας την άποψη ότι στο δυτικό μέτωπο της Κύπρου δεν πρέπει να δοθούν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Διπλωματικές πηγές που μίλησαν στο Anadolu τόνισαν ότι η συμφωνία με την Τρίπολη έγινε με βάση το διεθνές δίκαιο και «βασικός όρος είναι η αρχή της ίσης κατανομής, και όχι της ίσης απόστασης».
Οι πηγές από την Άγκυρα συγκρίνουν τα νησιά με το ηπειρωτικό έδαφος άλλων χωρών και υποστηρίζουν ότι μπορεί να έχουν λιγότερη υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ.
Ακόμα, στο δημοσίευμα υπογραμμίζεται ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και παράγοντες όπως το μέγεθος, το μήκος της πρόσοψης και η θέση των νησιών, αλλά και πόσο μακριά βρίσκονται από το ηπειρωτικό έδαφος – στο πλαίσιο αυτό, εκτός από τη λιγότερη υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ, τα νησιά μπορεί να περικυκλωθούν εντελώς.
«Η Κυπριακή Δημοκρατία συμφώνησε για την οριοθέτηση της θαλάσσιας δικαιοδοσίας με την Αίγυπτο, τον Λίβανο και το Ισραήλ στη βάση της αρχής της ίσης απόστασης θεωρώντας την Κύπρο ηπειρωτικό έδαφος», αναφέρουν οι τουρκικές πηγές.