Στους Τούρκους είναι σήμερα γνωστή ως Καριγιέ Τζαμί (Kariye Camii), αν και από το 1945 η Μονή της Χώρας, το ελληνικό χριστιανικό μοναστήρι στην Κωνσταντινούπολη που μετατράπηκε από τους Οθωμανούς σε τζαμί κατά το 16ο αιώνα, αναστηλώθηκε και άρχισε να λειτουργεί ως μουσείο.
Η βυζαντινή αυτή εκκλησία, που αποτελούσε το καθολικό του μοναστικού συγκροτήματος, είναι στη συνοικία Εντιρνέ Καπού, σε κοντινή απόσταση από τα Θεοδοσιανά τείχη.
Σύμφωνα με το International Christian Concern, που επικαλείται τον τουρκικό Τύπο, το Διοικητικό Τμήμα του Ανώτατου Δικαστηρίου αποφάσισε τη μετατροπή της Μονής της Χώρας και πάλι σε τζαμί, κάνοντας δεκτή προσφυγή της Ένωσης Υπηρεσίας για τα Ιδρύματα Ιστορικών Μνημείων για επαναφορά στην πρότερη χρήση της, και ως εκ τούτου για επιστροφή στο Ίδρυμα Φατίχ Σουλτάν Μεχμέτ.
Η δικαστική αυτή απόφαση είναι δεσμευτική και στη βάση της θα ληφθεί νέα απόφαση από το 10ο Τμήμα του Ανώτατου Δικαστηρίου, το οποίο στις 12 Μαρτίου 2014 απέρριψε προσφυγή εναντίον της υπουργικής απόφασης μετατροπής σε μουσείο, και πάλι από την Ένωση, με το σκεπτικό ότι πρόκειται για ένα σημαντικό μνημείο κοινής πολιτιστικής κληρονομιάς.
Αυτή τη φορά με μόλις μία ψήφο διαφορά (6 υπέρ και 5 κατά) το Διοικητικό Δικαστήριο αποφάσισε την ακύρωση της απόφασης του 10ου Τμήματος, το οποίο καλείται να αποφανθεί εκ νέου για το ζήτημα, κάτι που σημαίνει ότι 74 χρόνια μετά η Μονή της Χώρας είναι πιθανό να λειτουργήσει και πάλι ως μουσουλμανικός χώρος λατρείας.
Μάλιστα, στα δημοσιεύματα τονίζεται ότι εάν υπάρχει δικαστική αμετάκλητη απόφαση για τη Μονή της Χώρας, τότε ίσως ανοίξει ο δρόμος και για τη μετατροπή της Αγιας-Σοφιάς της Κωνσταντινούπολης σε τζαμί.