Η Κίνα ξεπέρασε για πρώτη φορά τις ΗΠΑ και έγινε η χώρα με τους περισσότερους «μονόκερους» (unicorns) στον κόσμο, δηλαδή τις πετυχημένες νεοφυείς –κυρίως τεχνολογικές– εταιρείες (start-up) που έχουν καταφέρει να ξεπεράσουν σε αξία το ένα δισεκατομμύριο δολάρια και δεν έχουν εισαχθεί ακόμη σε κάποιο χρηματιστήριο.
Η Κίνα έχει 206 τέτοιες εταιρείες έναντι 203 των ΗΠΑ, ενώ από κοινού οι δύο χώρες έχουν το 83% των «μονόκερων» παγκοσμίως. Ακολουθούν αρκετά πιο πίσω η Ινδία με 21, η Βρετανία με 13, η Γερμανία και το Ισραήλ με 7 εταιρείες η καθεμία.
Η πρώτη ετήσια έκθεση του κινεζικού Ινστιτούτου Ερευνών Hurun με έδρα τη Σαγκάη (Hurun Global Unicorn List 2019) εκτιμά ότι ο «μονόκερως» με τη μεγαλύτερη αξία διεθνώς είναι η κινεζική χρηματοοικονομική εταιρεία Ant Financial (150 δισ. δολάρια), ενώ ακολουθούν στη δεύτερη και τρίτη θέση οι επίσης κινεζικές ByteDance και Didi Chuxing. Στην πρώτη δεκάδα περιλαμβάνονται γνωστά ονόματα των ΗΠΑ, όπως οι αμερικανικές Airbnb (έκτη) και η SpaceX του Ίλον Μασκ (όγδοη).
Ο τομέας με τις περισσότερες start-up μεγάλης αξίας στον κόσμο είναι το ηλεκτρονικό εμπόριο (68 εταιρείες) και ακολουθούν ο τομέας χρηματοοικονομικής τεχνολογίας (FinTech – 56 εταιρείες), το υπολογιστικό «νέφος» (Cloud – 44 εταιρείες), η τεχνητή νοημοσύνη (40) και η εφοδιαστική αλυσίδα (Logistics – 34).
Η μέση ηλικία των «μονόκερων» είναι τα επτά έτη, ενώ η συνολική αξία όλων των γνωστών μονόκερων στον κόσμο (494 σε 24 χώρες) υπολογίστηκε σε 1,7 τρισ. δολάρια (μέση αξία της κάθε εταιρείας τα 3,4 δισ. δολ.). Το Πεκίνο είναι η πόλη με τους περισσότερους «μονόκερους» στον κόσμο (82) και ακολουθεί το Σαν Φρανσίσκο (55). Ως περιοχή, η Σίλικον Βάλεϊ στην Καλιφόρνια εξακολουθεί να κατέχει τα σκήπτρα με 102 τέτοιες εταιρείες (21% του συνόλου).
Η πιο επιτυχημένη επενδυτική εταιρεία είναι η Sequoia που έχει επενδύσει σε 92 «μονόκερους» και ακολουθούν η Tencent (46) και η Softbank (42). Το 4% των «μονόκερων» εκκολάφθηκε από κάποια άλλη μεγάλη εταιρεία, προτού αυτονομηθεί και προσελκύσει εξωτερικούς επενδυτές. Ο Νο 1 σε αξία «μονόκερως», η Ant Financial, προήλθε από τους κόλπους του κινεζικού γίγαντα Alibaba.
- Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παύλος Δρακόπουλος.