Σανίδα σωτηρίας για τον Ερντογάν, παρόλο που η Άγκυρα πανηγυρίζει, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η συμφωνία δεκατριών σημείων μεταξύ ΗΠΑ-Τουρκίας, την οποία αποδέχτηκαν και οι Κούρδοι αλλά και οι Ρώσοι, για τη Συρία. Με τη συμφωνία προβλέπεται η κατάπαυση του πυρός για πέντε ημέρες και η απόσυρση των κουρδικών στρατευμάτων από τις περιοχές που κατέχουν οι Τούρκοι και ισλαμιστές τρομοκράτες σύμμαχοί τους.
Ο λόγος που… διασώζεται ο Τούρκος πρόεδρος είναι γιατί τα στρατεύματα της Συρίας μαζί με τους Κούρδους ήταν σε θέση να εκκαθαρίσουν εύκολα τις περιοχές που κατέλαβε η Τουρκία.
Όσον αφορά το επιχειρησιακό σκέλος, ο τουρκικός στρατός μαζί με τις ορδές των ισλαμιστών τρομοκρατών και των εγκληματιών πλιατσικολόγων έχει καταλάβει την πόλη Γκίρε Σπι (Τελ Αμπιάντ) και πολιορκούσε με σφοδρούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς και πυρά πυροβολικού την πόλη Σερεκάνιγιε (Ρας αλ Αΐν), η οποία ήταν εξαιρετικά δύσκολο να κρατηθεί. Οι Τούρκοι έδειχναν διατεθειμένοι να την ισοπεδώσουν, στην κυριολεξία, για να εκδικηθούν τους Κούρδους, τους Σύρους, τους Ρώσους και τους Αμερικανούς που δεν της επέτρεψαν να καταλάβουν την Ιεράπολη/Μένπετζ, το Κομπάνι και το Κάμισλο, για να δημιουργήσουν τη διακηρυγμένη με απύθμενο θράσος από τον Ερντογάν «Ζώνη Γενοκτονίας» και όχι ασφαλείας, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Έτσι, το σχέδιο της Τουρκίας για την προσάρτηση εδαφών της Συρίας, τουλάχιστον στο βαθμό που είχε σχεδιαστεί και διακηρυχθεί από τον ίδιον τον Ερντογάν, δεν υλοποιούνταν.
Επίσης σε επιχειρησιακό επίπεδο, σημαντική εξέλιξη θα πρέπει να θεωρείται η αναχαίτηση τουρκικού F-16 που πετούσε στον εναέριο χώρο της Συρίας, με σκοπό το βομβαρδισμό του στρατηγείου των Κούρδων, στην Ιεράπολη/Μένπετζ, από αεροσκάφη Su-35 της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας, γεγονός που δείχνει ότι η Ρωσία ενεπλάκη ενεργά στον πόλεμο, έστω και ως δύναμη αποτροπής.
Πάλι σε επιχειρησιακό επίπεδο, σημαντική εξέλιξη ήταν η προώθηση δυνάμεων του στρατού της Συρίας και τμημάτων της στρατονομίας του ρωσικού στρατού, στην πόλη και τα σύνορα της περιφέρειας Ιεράπολης/Μένπετζ, στο Κομπάνι, την Αΐν Ισά και σε σημεία ελέγχου επί του οδικού άξονα Χαλεπιού-Κάμισλο, του οποίου ο έλεγχος ήταν ένας από τους στρατηγικούς στόχους που είχε θέσει η Τουρκία.
Αφού σημειώσουμε ότι από όλη την περιοχή που προαναφέραμε έχουν αποχωρήσει τα τμήματα των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ, με εξαίρεση ορισμένες ομάδες λίγων ανδρών που παρέμειναν σε κάποια σημεία, να συνοψίσουμε και να πούμε ότι η επιχείρηση για την Τουρκία δεν εξελισσόταν καλά, ή τουλάχιστον όπως είχε σχεδιαστεί και παρουσιαστεί από τον ίδιον τον Ερντογάν.
Πάμε τώρα σε πολιτικό και γεωπολιτικό επίπεδο.
Η κατάσταση στη Συρία ανετράπη μετά την απόφαση Τραμπ να αποσύρει στρατεύματα σε πρώτη φάση από δύο σημεία των συνόρων Συρίας-Τουρκίας, για να μην συγκρουστούν Αμερικανοί στρατιώτες με τον τουρκικό στρατό, δεδομένης της βούλησης του Ερντογάν να κάνει την επιχείρηση έστω και χωρίς την άδεια των ΗΠΑ.
Σημειωτέον ότι ο Ερντογάν εξ αντικειμένου ενθαρρύνθηκε από τη Ρωσία να εισβάλει, μετά τις δηλώσεις με τις οποίες ανώτατοι Ρώσοι αξιωματούχοι έδειχναν «κατανόηση» στους φόβους της Τουρκίας, που καθιστούσαν επιβεβλημένη τη δημιουργία της «Ζώνης Γενοκτονίας» στη ΒΑ Συρία. Η κατάσταση άλλαξε άρδην όταν σε δεύτερη φάση ο πρόεδρος Τραμπ αποφάσισε να ανακοινώσει ότι αποσύρει όλα τα στρατεύματά του από τη Συρία.
Είναι δύσκολο να κατανοήσει κανείς γιατί ο Τραμπ έλαβε αυτήν την απόφαση τη συγκεκριμένη στιγμή. Όμως η απόφασή του αυτή υποχρέωσε τους Κούρδους, που ήταν πλέον απολύτως εκτεθειμένοι στην τουρκική απειλή, να ζητήσουν τη βοήθεια της Ρωσίας, η οποία, σύμφωνα με τη δήλωση του εκπροσώπου του Πούτιν, μεσολάβησε στην επίτευξη συμφωνίας των Κούρδων με την κυβέρνηση της Δαμασκού, με εγγυητή την ίδια τη Ρωσία.
Τα βασικά σημεία της συμφωνίας ήταν ότι οι Κούρδοι δέχονταν την ασφάλεια των συνόρων στην περιοχή που ελέγχουν να αναλάβει ο στρατός της Συρίας, ο διοικητικός έλεγχος των πόλεων και των χωριών να παραμείνει στην υφιστάμενη αυτοδιοίκηση, και τα φράγματα και οι πετρελαιοπηγές και πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στον έλεγχο της κεντρικής κυβέρνησης. Όσον αφορά τις Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας, αυτές θα παρέμεναν ως έχουν, αποτελώντας το 5ο Σώμα Στρατού της Συρίας.
Αυτά έχουν αναφερθεί στον κουρδικό Τύπο, αν και δεν έχουν επαληθευθεί από την κυβέρνηση της Συρίας.
Πάντως, σε επιχειρησιακό επίπεδο, Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας και στρατός της Συρίας επιχειρούσαν μαζί σε πολλά μέτωπα εναντίον των ισλαμιστών τρομοκρατών που υποστηρίζονται από την Τουρκία, αλλά και εναντίον των τμημάτων του τουρκικού στρατού που είχαν εισβάλει στο έδαφος της Συρίας.
Όσον αφορά τη Ρωσία, είχε στείλει στο έδαφος τμήματα στρατονομίας για να αποτρέψουν μια απευθείας σύγκρουση του στρατού της Συρίας με τον τουρκικό, ενώ όπως προαναφέραμε, η ρωσική πολεμική αεροπορία απέτρεπε τη δράση της αντίστοιχης τουρκικής στον εναέριο χώρο της Συρίας.
Τα παραπάνω τι σημαίνουν;
Ότι ο Πούτιν, μετά τη συμφωνία Κούρδων-Άσαντ, θα αναλάμβανε να γεφυρώσει τις διαφορές Άσαντ-Ερντογάν και Κούρδων-Ερντογάν, ένα όχι και τόσο εύκολο έργο. Όσον αφορά το μέτωπο ΗΠΑ-Τουρκίας, η κατάσταση ήταν τραγική, αφού εκτός από την προσβλητική επιστολή Τραμπ, που σύμφωνα με το CNN Türk οι αρμόδιοι Τούρκοι την διάβασαν και την πέταξαν στα σκουπίδια, εκτός από τις κυρώσεις που αφορούσαν τρεις υπουργούς της κυβέρνησης Ερντογάν και χαριστικά όχι τον ίδιο, οι… αρμόδιες αμερικανικές Αρχές ξανάνοιξαν το φάκελο της τράπεζας HalkBank, η οποία παραβίασε τα αμερικανικό εμπάργκο που είχε επιβληθεί στο Ιράν, βοηθώντας την τέλεση λαθρεμπορίου χρυσού αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων με την πολιτική κάλυψη του ίδιου του Ερντογάν και υπουργών της κυβέρνησής του.
Σημειωτέον ότι ο γαμπρός του Ερντογάν και υπουργός Οικονομίας, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ακύρωσε προγραμματισμένο ταξίδι για τις ΗΠΑ μετά το άνοιγμα και πάλι τις υπόθεσης.
Συμπερασματικά, η Τουρκία με τον έναν ή τον άλλον τρόπο δεχόταν «πυρά» από ΗΠΑ, Ρωσία, ΕΕ και από όλον τον πολιτισμένο κόσμο, ενώ εδραιωνόταν η εικόνα για μια κυβέρνηση και μια χώρα που διαπράττει εγκλήματα πολέμου, και αν δεν την εμπόδιζαν οι μεγάλες δυνάμεις ήταν έτοιμη και αποφασισμένη να διαπράξει την εθνοκάθαρση των Κούρδων και των άλλων λαών που κατοικούν στη σχεδιασμένη «Ζώνη Γενοκτονίας», σε συνέχεια των γενοκτονιών που διέπραξε πριν από έναν αιώνα εναντίον των Ελλήνων, των Αρμενίων και των Ασσυρίων.
Τέλος, αν πιστέψουμε ότι ο Πούτιν το εννοούσε όταν δήλωνε πρόσφατα σε αραβικά ΜΜΕ ότι πρέπει να εγκαταλείψουν το έδαφος της Συρίας όλα τα ξένα στρατεύματα που βρίσκονται εκεί παράνομα, δηλαδή χωρίς την άδεια της κυβέρνησης της Δαμασκού, θα πρέπει να περιμένουμε το πότε και πώς θα αποχωρήσουν τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής από τη ΒΑ Συρία, το Ιντλίμπ, το Αφρίν και τη Αλ Μπαμπ.
Μακάρι κάποια μεγάλη δύναμη να πει και να πράξει το ίδιο κάποια στιγμή και για τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής στην Κύπρο.