Έφτασαν το 1990 από την Τσάλκα της Γεωργίας στην Κύπρο, με την ελπίδα να αρχίσουν μια νέα ζωή αλλά όχι να ξεχάσουν τον τόπο τους με τα 29 ελληνικά χωριά. Χθες, η πόλη που τους υποδέχθηκε, η Πάφος στην Κύπρο, τους τίμησε με τον καλύτερο τρόπο: αφιέρωσε στους Πόντιους που ήρθαν από την Τσάλκα ένα πάρκο. Το Δημοτικό Πάρκο Τσάλκας, στη συνοικία της οδού Αγαπήνορος, εγκαινίασε ο δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος, ο οποίος έκανε και τα αποκαλυπτήρια αναμνηστικής πλάκας προς τιμήν των Ποντίων, παρουσία πλήθους κόσμου.
Η αναμνηστική πλάκα αναγράφει και τα 29 ελληνικά χωριά της Τσάλκας που ίδρυσαν Έλληνες του Πόντου το 1830.
Ο μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος και ο ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Νεοφύτου Λεόντιος έκαναν αγιασμό στο πάρκο. Στη συνέχεια το συγκρότημα «Ρωμιοσύνη» παρουσίασε διαφορετικούς παραδοσιακούς χορούς.
Η δημοτική σύμβουλος Νίνα Γκαρακλίδου, η πρώτη ομογενής δημοτική σύμβουλος Πάφου, στον επίσημο χαιρετισμό της εκ μέρους του δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «με την ονοματοδοσία αυτή αποδεικνύουμε έμπρακτα ότι οι πατρίδες μας δεν είναι ξεχασμένες, δεν είναι γραφικές αναμνήσεις όπως θέλουν να πιστεύουν κάποιοι, αλλά είναι πατρίδες αλησμόνητες. Παραδίδουμε ένα Πάρκο που στόχο έχει να αναδείξει τις πτυχές της ελληνικής μας ιστορίας και του πολιτισμού μας αφιερωμένο σε όλους όσους κατάγονται από την Τσάλκα, αφιερωμένο στους Ελληνοπόντιους που έχουν κατορθώσει με τους καθημερινούς προσωπικούς τους αγώνες και την σημαντική τους προσφορά να αποτελέσουν ένα αναπόσπαστο κομμάτι αυτής της κοινωνίας».
Η περιοχή στην οποία βρίσκεται το πάρκο φιλοξενεί σημαντικό αριθμό ομογενών του Πόντου ενώ συνολικά στην Πάφο ζουν περισσότεροι από 8.000 Πόντιοι που έφτασαν στο νησί από χώρες της πρώην ΕΣΣΔ.
- Όλες οι φωτογραφίες παραχωρήθηκαν από το Δήμο Πάφου για τις ανάγκες του άρθρου.