Η καρδιά του ποντιακού ελληνισμού χτυπά σήμερα στη Θεσσαλονίκη, όπου το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί το μεγαλύτερο πολιτιστικό γεγονός των Ελλήνων του Πόντου, το 15ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της ΠΟΕ, που φέτος συμπίπτει με τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία του 1919. Ο ΣΠΟΣ Θεσσαλονίκης, που έχει την ευθύνη της διοργάνωσης, μαζί με τους τεχνικούς και δεκάδες εθελοντές εργάστηκαν εντατικά όλη την εβδομάδα στο «PAOK Sports Arena» για να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις ώστε όλα να λειτουργήσουν άψογα στις 18:00, όταν χιλιάδες χορευτές και μουσικοί θα «μεταφέρουν» –με την καρδιά και την ψυχή τους– την αλησμόνητη πατρίδα στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας.
Λίγες ώρες πριν από την έναρξη του Φεστιβάλ, κι έχοντας εικόνα από την προετοιμασία των τελευταίων ημερών, ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Χρήστος-Δημήτριος Τοπαλίδης μίλησε στο pontos-news.gr.
Μας μίλησε για την προετοιμασία και την ετοιμότητα όλων των εμπλεκομένων, την ιδιαιτερότητα που έχει το φετινό Φεστιβάλ, τις εκπλήξεις που έχει ετοιμάσει η Ομοσπονδία μαζί με τους διοργανωτές, ενώ έστειλε το μήνυμα στους απανταχού Ποντίους να συνεχίσουν να παλεύουν για την αναγνώριση της Γενοκτονίας, και στην παγκόσμια κοινότητα το μήνυμα για αναγνώριση του εφιάλτη που έζησαν οι Πόντιοι από τους Τούρκους.
«Είμαστε έτοιμοι», ανέφερε ο Χρήστος-Δημήτριος Τοπαλίδης, και πρόσθεσε: «Το Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών χορών είναι το μεγαλύτερο πολιτιστικό γεγονός που πραγματοποιείται στη χώρα μας, ένα από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως και σίγουρα το μεγαλύτερο του ποντιακού ελληνισμού. Όλοι έχουμε δουλέψει σκληρά: Η οργανωτική επιτροπή, οι εθελοντές, τα σωματεία, οι χορευτές, όλοι δώσαμε την ψυχή μας, γιατί όλοι επιθυμούμε το καλύτερο αποτέλεσμα, που είναι και ένας φόρος τιμής στους προγόνους μας».
(Φωτ.: Χρήστος Πανταζής)
Το φετινό Φεστιβάλ είναι ιδιαίτερο, καθώς συμπίπτει με τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, και ο πρόεδρος της ΠΟΕ ομολογεί ότι «αυτή η ιδιαιτερότητα μας υποχρεώνει να προσεγγίσουμε διαφορετικά τη φετινή διοργάνωση σε σχέση με τις άλλες χρονιές.
»Ακόμα και το κλίμα στις κερκίδες και στον αγωνιστικό χώρο που θα βρίσκονται οι συμμετέχοντες θα είναι διαφορετικό».
Παράλληλα αποκάλυψε πώς «στο πρόγραμμα έχουμε προσθέσει κάποια ιδιαίτερα στοιχεία που αφορούν την εκατονταετία», τονίζοντας πώς «θα υπάρχουν και κάποιες εκπλήξεις», ωστόσο δεν θέλησε να τις αποκαλύψει και να αναφερθεί αναλυτικά σε αυτές, λέγοντας «ας αφήσουμε τους θεατές να περιμένουν κάτι για να εκπλαγούν και να μετέχουν και αυτοί με τον δικό τους τρόπο στην απόδοση μνήμης στα θύματα της Γενοκτονίας».
Το φετινό Φεστιβάλ στέλνει και μηνύματα. Όχι μόνο στους απανταχού Ποντίους, οι οποίοι «πρέπει να συστρατευτούν στον διαρκή αγώνα ως απόγονοι θυμάτων Γενοκτονίας, για την αναγνώριση του φρικαλέου εγκλήματος». Τα μηνύματα, σύμφωνα με τον Χρήστο-Δημήτριο Τοπαλίδη, αφορούν την παγκόσμια κοινότητα.
(Φωτ.: Φίλιππος Φασούλας)
«Το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε απευθύνεται σε όλη την ανθρωπότητα», υπογραμμίζει, και προσθέτει: «Τους λέμε ότι είμαστε εδώ. Είμαστε αυτοί που επιζήσαμε. Είμαστε απόγονοι ανθρώπων που σώθηκαν από τα γενοκτόνα σχέδια των Τούρκων. Είμαστε μέλη οικογενειών που γενοκτονήθηκαν. Παλεύουμε για τη δημοκρατία, παλεύουμε για τα ανθρώπινα δικαιώματα και απαιτούμε η Τουρκία να συμφιλιωθεί ως διάδοχο κράτος με το ιστορικό της παρελθόν. Γιατί όσο δεν αναγνωρίζει τα εγκλήματα που διεπράχθησαν, δημιουργούνται οι εφιαλτικές προϋποθέσεις για την επανάληψή τους. Βλέπουμε τι γίνεται αυτήν τη στιγμή από το σύγχρονο τουρκικό κράτος στη βόρεια Συρία. Επομένως το μήνυμα απευθύνεται σε όλη την ανθρωπότητα. Αγωνιζόμαστε για τη δημοκρατία, αγωνιζόμαστε για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Είναι ντροπή στη σύγχρονη και πολιτισμένη κοινωνία να υπάρχει έστω και η παραμικρή ανοχή απέναντι σε εγκλήματα που στρέφονται ενάντια στην ίδια την ανθρωπότητα».
Χρήστος Μουτσάκης