Με τη συμμετοχή του περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργου Κασαπίδη, στην εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την τεχνολογία του υδρογόνου, σηματοδοτείται επισήμως και έμπρακτα το ενδιαφέρον της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας να εμπλακεί ενεργά στις επενδύσεις μεγάλης κλίμακας που προγραμματίζει η ΕΕ στον τομέα αυτόν. Ο Γ. Κασαπίδης τεκμηρίωσε προς τους εκπροσώπους της Επιτροπής την αναγκαιότητα και τους λόγους για τους οποίους η Περιφέρεια επιθυμεί να υιοθετήσει τη σύγχρονη αυτή ενεργειακή τεχνολογία. Η πρόταση, που αφορά την Ελλάδα δια μέσω της δυτικής Μακεδονίας, υποστηρίχθηκε αργότερα επιστημονικά και τεχνικά από τον διευθυντή του ερευνητικού κέντρου του Δημόκριτου δρ Θανάση Στούμπου και από τον ιδρυτή γερμανοϊταλικής εταιρείας που εξειδικεύεται στη συγκεκριμένη τεχνολογία.
Η πρόταση αφορά στη δημιουργία παραγωγικής υποδομής υδρογόνου ισχύος 1 GW από ΑΠΕ για αποθήκευση και χρήση στις μεταφορές και την τηλεθέρμανση, παράλληλα με την εμπορία της πλεονάζουσας ποσότητας.
Η τεχνολογία παραγωγής που προτείνεται είναι η πλέον σύγχρονη και καινοτόμος τη στιγμή αυτή παγκοσμίως, ενώ η υποδομή των ΑΠΕ σε μέγεθος είναι εμβληματική για την Ευρώπη. Ο φάκελος τεκμηρίωσης της φιλόδοξης αυτής πρότασης που θα κατατεθεί τους προσεχείς μήνες, θα συνταχθεί από Έλληνες και ξένους επιστήμονες και ερευνητές, ενώ θα συντονιστεί από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Η αξιολόγηση του θα γίνει εντός του νέου έτους και θα ανταγωνιστεί άλλες επτά προτάσεις αντίστοιχων συνασπισμών ευρωπαϊκών χωρών. Την πρόταση ελληνικού ενδιαφέροντος υποστηρίζουν επίσημα η Γερμανία, η Ιταλία το Βέλγιο ενώ έχει ενδιαφερθεί άλλη μια χώρα.
Οι υποδομές, δράσεις και επενδύσεις που θα λάβουν χώρα εφόσον εγκριθεί ο φάκελος, θα αντλήσουν χρηματοδότηση από το πρόγραμμα IPCEI καθώς και άλλα ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα, ενώ προβλέπεται και σημαντική μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων και δημιουργία σημαντικού αριθμού νέων θέσεων εργασίας.