Στους Αμερικανούς Γουίλιαμ Κέιλιν και Γκρεγκ Σεμέντσα και στον Βρετανό Πίτερ Ράτκλιφ απονέμεται το φετινό Νόμπελ Ιατρικής, σύμφωνα με την ανακοίνωση της επιτροπής των Βραβείων Νόμπελ. Οι τρεις ερευνητές βραβεύονται γιατί ανακάλυψαν ότι τα κύτταρα αισθάνονται και προσαρμόζονται στη διαθεσιμότητα οξυγόνου.
Η συγκεκριμένη έρευνα αποτελεί τη βάση της κατανόησης του πώς τα επίπεδα οξυγόνου μέσα στο σώμα επιδρούν στις μεταβολικές διαδικασίες των κυττάρων και επηρεάζουν τις φυσιολογικές λειτουργίες.
«Οι φετινοί βραβευθέντες αποκάλυψαν το μηχανισμό μιας από τις πιο ουσιαστικές προσαρμοστικές διαδικασίες της ζωής. Η διαδικασία προσαρμογής των κυττάρων στις διακυμάνσεις των επιπέδων οξυγόνου παρέμενε εδώ και χρόνια ανεξιχνίαστο μυστήριο», ανέφερε η Επιτροπή. Το Νόμπελ Ιατρικής, για το οποίο φέτος υπήρχαν 633 υποψηφιότητες, συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 913.000 δολαρίων, και είναι το πρώτο που απονέμεται κάθε χρόνο.
Το υψόμετρο, η σωματική άσκηση και η αναιμία είναι παράγοντες που διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στην ανάπτυξη των όγκων που δεν μπορούν να «ζήσουν» χωρίς οξυγόνο – σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται ορισμένοι καρκίνοι που αναπτύσσονται γρήγορα, όπως ο καρκίνος του ήπατος, και καταναλώνουν τόση ενέργεια, ώστε καίνε όλο το οξυγόνο που είναι διαθέσιμο γύρω τους. Πανεπιστημιακά εργαστήρια και τις φαρμακευτικές εταιρείες τα τελευταία χρόνια κάνουν προσπάθειες για τη δημιουργία φαρμάκων ικανών να επεμβαίνουν σε διαφορετικά στάδια μιας παθολογίας είτε ενεργοποιώντας είτε εμποδίζοντας το μηχανισμό πρόσληψης του οξυγόνου.
Τα Βραβεία Νόμπελ για επιτεύγματα στην επιστήμη, την ειρήνη και τη λογοτεχνία απονέμονται από το 1901 και ιδρύθηκαν από τον εφευρέτη και επιχειρηματία Άλφρεντ Νόμπελ.