Η μείωση του εισοδήματος των νεαρών ενηλίκων μπορεί να οδηγήσει σε λιγότερο καλή γνωστική δραστηριότητα στη μέση ενήλικη ζωή. Τέτοιες μειώσεις σχετίζονται με αλλαγές στη δομή του εγκεφάλου, όπως η πρώιμη γήρανση, σύμφωνα με νέα ερευνητικά δεδομένα. Η μελέτη αυτή που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Neurology περιέλαβε 3.287 άνδρες και γυναίκες ηλικιών από 23 έως 35 ετών. Το εισόδημά τους καταγράφηκε από το 1990 έως το 2010.
Στο τέλος της μελέτης οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε τεστ για τη μέτρηση των διανοητικών τους ικανοτήτων και σε μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου.
«Οι εισοδηματικές διακυμάνσεις καταγράφονται από το 1990, και όλο και περισσότερα στοιχεία δείχνουν πως αυτές μπορεί να έχουν διάχυτες επιδράσεις στην υγεία. Παράλληλα, οι πολιτικές εξομάλυνσης της εισοδηματικής αστάθειας στις ΗΠΑ και άλλες χώρες έχουν περιοριστεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια», δήλωσε η συντάκτρια της έρευνας Λεσίλ Γκρασέ του Ερευνητικού Κέντρου «Inserm» στο Μπορντό της Γαλλίας.
Προσθέτει μάλιστα ότι τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι τα υψηλότερα επίπεδα εισοδηματικών μεταβολών και η μείωση του εισοδήματος συνδέονται με τη γήρανση του εγκεφάλου στη μέση ηλικία.
Διαπιστώθηκε ότι περίπου το ⅓ των συμμετεχόντων είχαν βρεθεί αντιμέτωποι με μια πτώση του εισοδήματός τους της τάξης του 25%, ενώ 399 ανάμεσά τους είχαν βιώσει δύο οι περισσότερες τέτοιες μειώσεις. Όσο περισσότερο μειωνόταν το εισόδημα τόσο χειροτέρευαν οι επιδόσεις των συμμετεχόντων σε δοκιμασίες σχετικές με την ταχύτητα της γνωστικής επεξεργασίας, την οργάνωση και τον προγραμματισμό.
Από τις μαγνητικές τομογραφίες φάνηκε ότι ο συνολικός όγκος του εγκεφάλου των ανθρώπων που είχαν βιώσει μείωση του εισοδήματός τους ήταν μικρότερος και είχαν λιγότερες συνδέσεις μεταξύ διαφορετικών περιοχών του εγκεφάλου.
Αφού έλαβαν υπόψη το φύλο, τη φυλή, τον Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ), την αρτηριακή πίεση και άλλα συμπεριφορικά χαρακτηριστικά, οι μελετητές κατέληξαν στο ότι συγκριτικά με αυτούς στους οποίους δεν μειώθηκαν τα εισοδήματα, αυτοί που αντιμετώπιζαν διπλή μείωση του εισοδήματός τους είχαν μικρότερο όγκο εγκεφάλου και μειωμένα επίπεδα λευκής ουσίας.
Η Γκρασέ τονίζει ότι υπάρχουν πολλές και διαφορετικές εξηγήσεις γιατί ένα ασταθές εισόδημα επηρεάζει την υγεία του εγκεφάλου. Ενδέχεται οι άνθρωποι με μειωμένο εισόδημα να αντιμετωπίζουν περιορισμένη πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης, το οποίο μπορεί να οδηγεί σε λιγότερο αποτελεσματική διαχείριση ορισμένων ιατρικών καταστάσεων όπως ο διαβήτης, και ανθυγιεινών συμπεριφορών όπως το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ.
Οι ερευνητές υπογραμμίζουν, επομένως, ότι η μείωση των εισοδηματικών διακυμάνσεων μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην υγεία του εγκεφάλου, και συνιστούν την θέσπιση πολιτικών όπως η ασφάλιση ανεργίας, για την εξασφάλιση της μεγαλύτερης δυνατής εισοδηματικής σταθερότητας.
- Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΜΛΑ.