Ένα μνημείο αφιερωμένο στη μνήμη των Ελλήνων του Πόντου στη Νέα Χηλή της Αλεξανδρούπολης φιλοδοξεί να φτιάξει η πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου και αξιωματικός ε.α. του Πολεμικού Ναυτικού Ουρανία (Ράνια) Πανταζίδου, στον τόπο καταγωγής της. «Είναι χρέος μας να μην ξεχνάμε τους προγόνους μας και να μεταλαμπαδεύουμε τη μνήμη τους στις επόμενες γενιές» ανέφερε στο pontos-news.gr η Ουρανία Πανταζίδου.
Τη διαδικασία την τρέχει μόνη της με τη βοήθεια φίλων και κατοίκων της περιοχής, χωρίς ωστόσο να είναι κάτι επίσημο και ανακοινώσιμο καθώς όλα βρίσκονται ακόμα σε συζητήσεις με το Δήμο και τη Μητρόπολη.
Για το πώς προέκυψε η ιδέα, η Ουρανία Πανταζίδου είπε στο pontos-news.gr: «Επιστρέφοντας στον γενέθλιο τόπο, τη Νέα Χηλή Αλεξανδρούπολης, έπειτα από σαράντα χρόνια απουσίας μου, διαπίστωσα ότι το μικρό κάποτε χωριό μου, έτσι όπως το άφησα εγώ, είχε αλλάξει ριζικά. Η περιοχή δημιουργήθηκε από Έλληνες της Χηλής του Πόντου και τιμής ένεκεν ονομάστηκε αργότερα Νέα Χηλή. Αυτοί όμως γρήγορα μετανάστευσαν σε άλλα μέρη της Ελλάδας, καθώς τότε η περιοχή ήταν ελώδης. Αργότερα φυσικά μετανάστευσαν Πόντιοι και από άλλες περιοχές της αλησμόνητης πατρίδας. Όλοι αυτοί μαζί διαμόρφωσαν το χωριό, μαζί με τις λίγες οικογένειες των Χηλητών που είχαν παραμείνει.
Η σημαία με τον μονοκέφαλο αετό στα χέρια της Ουρανίας Πανταζίδου στην πρώτη παρέλαση του Συλλόγου Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου
»Το χωριό πορευόταν ποντιακά καθώς ποντιακά ήταν τα πανηγύρια και τα γλέντια τους. Μιλούσαν και χόρευαν ποντιακά. Τώρα η εικόνα της Νέας Χηλής έχει αλλάξει ριζικά εξαιτίας της ανοικοδόμησης. Αυτός είναι και ο λόγος που μου γεννήθηκε η επιθυμία να δημιουργηθεί μνημείο εδώ, ώστε οι περαστικοί και επισκέπτες του οικισμού μας να γνωρίζουν πως εδώ ήρθαν και ρίζωσαν Έλληνες από τον Πόντο».
Η σκέψη είναι να δημιουργηθεί μια αναθηματική στήλη είτε στον εξωτερικό χώρο του Ιερού Ναού είτε σε κάποιον άλλο δημόσιο χώρο της περιοχής.
Η Ουρανία Πανταζίδου το επόμενο διάστημα θα συναντηθεί με τη Μητρόπολη και αργότερα με το Δήμο προκειμένου να λάβει την έγκριση, ενώ έχει μιλήσει και με μαρμαρά και γνωρίζει το τελικό κόστος του μνημείου. «Παλεύω με νύχια και με δόντια γι’ αυτό το μνημείο. Κάποιοι φίλοι έχουν προθυμοποιηθεί και μου έχουν δώσει χρήματα για την κατασκευή. Αν δοθεί η άδεια, είχα πει ότι θα το τρέξω ακόμα και μόνη μου στη χειρότερη περίπτωση, καλύπτοντας το κόστος. Το χρωστάμε στους προγόνους μας», καταλήγει.
Ελένη Κάλλη