Τη δική της… μόδα στη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου έχει δημιουργήσει μια ομάδα στο Τόκιο, η οποία αγαπά κάθε τι που έχει να κάνει με τον ποντιακό πολιτισμό. Ψυχή αυτής της ομάδας είναι ο Κόσουκε Φουκούντα, ο οποίος εδώ και λίγες ημέρες και για τα επόμενα δύο χρόνια θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη για μεταδιδακτορικό στο ΑΠΘ. Πίσω στην πρωτεύουσα της Ιαπωνίας, όμως, ο ερευνητής που γνώρισε τον Καζαντζάκη και έτσι αγάπησε τους Πόντιους, φρόντισε να αφήσει το αποτύπωμά του. Το ποντιακό γλέντι που έστησε στις αρχές Ιουλίου είχε νταούλι και ποντιακή λύρα· κάπως έτσι είδαμε εν δράσει τον Κέι Σένγκα, τον Ιάπωνα που τα τελευταία έξι χρόνια προσπαθεί να μάθει λύρα… μόνος του!
«Την άκουσα πρώτη φορά όταν ήμουν φοιτητής», ανέφερε στο pontosnews.gr.
Η πρώτη επαφή του Κέι Σένγκα με τον ελληνικό πολιτισμό, γενικά, έγινε το 2005 όταν ξεκίνησε να κάνει μαθήματα ελληνικών χορών. Το 2010, μάλιστα, συμμετείχε στην 5η Συνάντηση χορευτικών συγκροτημάτων και φίλων της παράδοσης στην Αηδονιά Πρέβεζας· συνολικά έχει ταξιδέψει στην Ελλάδα τρεις φορές και έχει βρεθεί και στη Νάξο όπου χόρεψε παραδοσιακούς κυκλαδίτικους χορούς. «Φυσικά και οι Έλληνες με τους Ιάπωνες έχουν κοινά. Καταρχάς, τρώνε χταπόδια και καλαμάρια!», αναφέρει γελώντας.
Την ποντιακή λύρα την ξεχωρίζει διότι, όπως σημειώνει, είναι ένα από τα παραδοσιακά ελληνικά όργανα που μπορεί να παίξει αυτόνομα. Τη δική του την αγόρασε online από το δισκοπωλείο «Νίκος Ξυλούρης», και μιας και κανείς στο Τόκιο δεν κάνει μαθήματα αγόρασε και CD και ένα βιβλίο προκειμένου να μάθει να παίζει. «Σύμμαχος» και το YouTube. «Δεν είχα καμία εμπειρία πάνω στο συγκεκριμένο όργανο, και φυσικά δυσκολεύομαι», σημειώνει.
Παράλληλα, ο Κέι Σένγκα προσπαθεί να μάθει νταούλι, αλλά και ελληνικά. Όπως εξηγεί, υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα που θέλει ακόμα να βελτιώσει και πάρα πολλές τεχνικές πάνω στην ποντιακή λύρα που θα ήθελε να μάθει, ωστόσο δεν το βάζει κάτω και συνεχίζει να προσπαθεί να κατακτήσει το μουσικό όργανο που είναι συνυφασμένο με τον πολιτισμό των Ποντίων.