Τι σου έρχεται στο μυαλό όταν ακούς «κάλιο»; Οι μπανάνες, σωστά; Κι όμως υπάρχουν πολλές τροφές που περιέχουν πολύ περισσότερο κάλιο από το κατακίτρινο γλυκό φρούτο. Πριν δούμε πέντε από αυτές, αξίζει να πούμε ότι η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη του εν λόγω θρεπτικού συστατικού είναι 4.700 mg.
Για χάρη της σύγκρισης, να πούμε επίσης ότι μία μεσαία μπανάνα περιέχει 422 mg καλίου.
Το κάλιο είναι ένα πολύ σημαντικό θρεπτικό συστατικό, το οποίο δεν θα πρέπει να λείπει από τη διατροφή μας καθώς συμβάλλει στην καλή υγεία της καρδιάς, των νεφρών και πολλών άλλων οργάνων. Επίσης, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American College of Cardiology, η αύξηση της καθημερινής πρόσληψης καλίου κατά 1.640 mg μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού κατά 21%.
1. Μανιτάρια Πορτομπέλο (μαγειρεμένα)
529 mg / φλιτζάνι
2. Σπανάκι (μαγειρεμένο)
839 mg / φλιτζάνι
3. Τοματοπελτές
549 mg / μισό φλιτζάνι
4. Πατάτες (μαγειρεμένες με τη φλούδα)
926 mg μία μεσαία πατάτα
5. Αβοκάντο
487 mg / το μισό αβοκάντο
- Πηγή: olivemagazine.gr.
- Φωτογραφίες: pixabay.com.