Μερικές χρήσιμες συμβουλές για να αποφύγουμε τις δηλητηριάσεις που ελλοχεύουν λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας (αλλά και της ελλιπούς προσοχής, γενικότερα) έδωσε στη δημοσιότητα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας:
- Διατηρήστε σε κατάλληλη θερμοκρασία (ιδανικά κάτω από 5°C) όλα τα μαγειρεμένα φαγητά.
- Σε περίπτωση που δεν υπάρχει η δυνατότητα χρήσης ψυγείου, καταναλώστε το μαγειρεμένο φαγητό σε λιγότερο από δύο ώρες από την προετοιμασία του.
- Διατηρήστε ξεχωριστά τα μαγειρεμένα από τα ωμά φαγητά, πουλερικά και θαλασσινά.
- Τα φαγητά θα πρέπει να μαγειρεύονται μέχρι μία ώρα μετά την απόψυξη.
- Πλύνετε τα χέρια σας πριν από το χειρισμό των τροφίμων και μετά την τουαλέτα.
- Πλύνετε και απολυμάνετε επιμελώς όλες τις επιφάνειες και τον εξοπλισμό που χρησιμοποιείτε στην προετοιμασία του φαγητού.
- Προστατέψτε τα τρόφιμα και την περιοχή της κουζίνας από έντομα, κατοικίδια και άλλα ζώα.
- Χρησιμοποιήστε ξεχωριστό εξοπλισμό και σκεύη, όπως μαχαίρια και επιφάνειες κοπής στο χειρισμό ωμών φαγητών.
- Πλύνετε προσεχτικά φρούτα και λαχανικά, ειδικά σε περίπτωση που θα καταναλωθούν ωμά.
- Μη χρησιμοποιείτε τρόφιμα μετά την ημερομηνία λήξης τους.
Οδηγίες για ασφαλές νερό:
- Καταναλώνετε πάντα ασφαλές νερό.
- Μην αφήνετε τα μπουκάλια με το εμφιαλωμένο νερό στον ήλιο.
- Αποθηκεύστε το εμφιαλωμένο νερό στο ψυγείο ή σε σκοτεινά και δροσερά μέρη.
- Καταναλώνετε 2-3 λίτρα νερού την ημέρα, ιδιαίτερα όταν οι θερμοκρασίες είναι υψηλές.