Η μουσική του «Ζορμπά» του Μίκη Θεοδωράκη ηχεί στο μαρτυρικό Μπεσλάν, στην περιοχή του νέου ολοήμερου σχολείου με την επωνυμία «Γιάννης Κανίδης». Η μικρή πόλη της Βόρειας Οσετίας είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο για τα τραγικά γεγονότα που συνέβησαν εκεί πριν από 15 χρόνια, με θύματα 143 παιδιά και ακόμη εκατοντάδες αθώους διαφόρων ηλικιών.
Εκεί έφτασε πρόσφατα η ελληνική αποστολή που συμμετείχε στις εκδηλώσεις για τα 30 χρόνια της λειτουργίας του Ελληνικού Συλλόγου «Προμηθέας».
«Είμαστε παιδιά του Ζορμπά, αλλά πρώτα του Προμηθέα! Για να είσαι Έλληνας, να είσαι Πόντιος, πρέπει να έχεις την ψυχή, την αντοχή και τη δημιουργικότητα» λέει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων «Προμηθέας» του Βλαδικαυκάς, Γιώργος Ασλανίδης.
Γιορτή χαράς και μνήμης
Στο τριήμερο εορτασμών για τα 30 χρόνια του Ελληνικού Συλλόγου της Βόρειας Οσετίας «Προμηθέας» έφτασαν εκπρόσωποι πολλών ελληνικών συλλόγων από την επικράτεια της Ρωσίας, αλλά και από την Ελλάδα. Στις εκδηλώσεις παρευρέθηκαν ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στο Νοβοροσίσκ Στέλιος Γαβριήλ, ο γενικός πρόξενος της Κύπρου στο Κράσνονταρ Ηλίας Μαυροκέφαλος, και η υπεύθυνη Ευρώπης της Γενικής Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού, Εύα Παπαδάτου.
Στο πλαίσιο του εορτασμού πραγματοποιηθήκαν δυο ημερίδες για την επιχειρηματικότητα και τις οικονομικοεμπορικές συνεργασίες Οσετίας-Ελλάδας, και η επιστημονική ημερίδα «Ιστορικοί δεσμοί της Οσετίας, του Καυκάσου και της Ελλάδας» στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Βόρειας Οσετίας.
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της ημερίδας, ο επίκουρος καθηγητής της Έδρας Ποντικών Σπουδών του ΑΠΘ Κυριάκος Χατζηκυριακίδης είπε: «Οι στόχοι της έδρας μας είναι η εξωστρέφεια, συνεργασίες ειδικά με τα πανεπιστήμια εξωτερικού και τα πανεπιστήμια της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Θέλουμε τη συνέχιση αυτής της επικοινωνίας γιατί μας ενδιαφέρει να βρούμε στοιχεία στα τοπικά αρχεία, να γίνει γνωστή η δραστηριότητά μας αλλά να μάθουμε και για τις δραστηριότητες του εδώ πανεπιστημίου. Ήταν η πρώτη μας επαφή, στο μέλλον ελπίζουμε ότι θα υπογράψουμε σύμφωνο συνεργασίας των δυο πανεπιστημίων για έρευνες αλλά και ανταλλαγή φοιτητών».
Ο αντιπρύτανης του Κρατικού Πανεπιστήμιο της Βόρειας Οσετίας-Αλανίας, Αλάν Ουαντάτι, είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο είναι για μας πολύ σημαντικός εταίρος. Μέχρι σήμερα δεν είχαμε συνδέσεις με τα ελληνικά πανεπιστήμια. Καταρχάς μας ενδιάφερε η συνεργασία με την Έδρα Ποντικών Σπουδών με την οποία μπορούμε άριστα να συνεργαστούμε σε θέματα κοινού επιστημονικού ενδιαφέροντος. Θα πάμε από μικρά βήματα στα μεγάλα και ελπίζω θα καταφέρουμε μια σημαντική συνεργασία!».
Στα βήματα των προγόνων
«Να αγαπάς τους ανθρώπους όπως ο Προμηθέας που τους έδωσε τη φωτιά, να αντέχεις σαν τον Προμηθέα τις ταλαιπωρίες, τις εξορίες και τους θανάτους, και να δημιουργείς όπου βρίσκεσαι, αυτό είναι που κρατάει τους Πόντιους» λέει ο γεωλόγος Βασίλειος Κωνσταντινίδης από την Αθήνα, που χαρακτήρισε το ταξίδι του στο Βλαδικαυκάς «προσκύνημα».
Ταξίδεψε μακριά από την Ελλάδα στην αναζήτηση της ιστορίας των προγόνων του
«Στους τόπους εδώ ζούσανε οι παππούδες μου. Από τη μητέρα και τον πατέρα Πόντιος!», λέει με μεγάλη χαρά. «Και οι δυο γεννήθηκαν στα μέρη του Καυκάσου, ο πατέρας στο Βατούμ της Γεωργίας ενώ η μητέρα στο Γκρόζνι της Τσετσενίας. Οι ρίζες μου είναι στο χωριό Χάρσερα της Αργυρούπολης του Πόντου. Πάρα πολλοί συγγενείς και συγχωριανοί μου περάσαν από τον Πόντο στη Ρωσία μεταξύ 1890 και 1910. Οι περισσότεροι κατευθύνθηκαν στο Γκρόζνι, κάποιοι στο Βλαδικαυκάς και οι άλλοι στο Γεσεντουκί, το Πιατιγκόρσκ και το Κισλοβότσκ. Η μητέρα μου γεννήθηκε στο Γκρόζνι το 1932, και το 1937 γύρισε με τους γονείς της στην Ελλάδα. Αλλά μετά από τόσα χρόνια, ακόμα παραμένουν εδώ οι απόγονοι μου από τη Χάρσερα» λέει, ενώ βγάζει φωτογραφία με συγγενή του που βρήκε στο Βλαδικαυκάς.
Διαβάστε εδώ περισσότερα για τη δράση του ιστορικού συλλόγου αλλά μαρτυρίες επιζώντων του Μπεσλάν.
- Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Σοφία Προκοπίδου.