Πριν από δύο χρόνια, τον Ιούνιο του 2017, στο Μόντρεαλ, στη συμβολή των οδών Ζαν Ταλόν και Παρκ Άβενιου, έγιναν τα αποκαλυπτήρια του «Γλυπτού του Έλληνα μετανάστη», το οποίο είναι έργο του Γιώργου Χουλιάρα. Πρόκειται για ένα δώρο από τους Έλληνες ομογενείς στην πόλη που τους φιλοξενεί, και απεικονίζει ένα ανδρόγυνο με ένα παιδί με βαλίτσες στα χέρια.
Ο Έλληνας μετανάστης είναι το θέμα και του ψηφιακού μουσείου που δημιουργήθηκε στο Πανεπιστήμιο McGill του Μόντρεαλ.
Το ψηφιακό μουσείο, που σχετίζεται άμεσα με το Κέντρο Μελέτης της Ελληνικής Μετανάστευσης και Διασποράς της Έδρας Νεοελληνικών Σπουδών του McGill, αποτελεί κομμάτι της πλατφόρμας immigrec.com. Πρόκειται για το αποτέλεσμα διετούς έρευνας από τρία πανεπιστήμια του Καναδά (McGill, Simon Fraser and York) και του Πανεπιστημίου Πατρών, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.
Οι ομάδες που εργάστηκαν πήραν 431 συνεντεύξεις από άνδρες και γυναίκες που μετανάστευσαν στον Καναδά από το 1945 μέχρι το 1975, και παράλληλα συγκέντρωσαν αρχειακό υλικό. Στόχος, κατά την περιήγηση στα «δωμάτια» του ψηφιακού μουσείου είναι να μπορεί κάποιος να μάθει τις «Ιστορίες Ελληνικής Μετανάστευσης στον Καναδά»· η ξενάγηση είναι διαθέσιμη στα ελληνικά, στα αγγλικά και στα γαλλικά.
Εκτός από το ψηφιακό μουσείο, στην πλατφόρμα immigrec.com υπάρχουν πληροφορίες και μαρτυρίες. Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2011, περίπου 350.000 πολίτες της χώρας χαρακτήριζαν τον εαυτό τους Έλληνα ή ελληνικής καταγωγής· το 63% ζει στο Μόντρεαλ και το Τορόντο.
Η παρουσίαση του immigrec.com έγινε στις 25 Μαΐου, παρουσία του προέδρου, του πρύτανη και των διευθυντών των τμημάτων Ιστορίας του McGill, εκπροσώπων του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και του πρέσβη της Ελλάδας στον Καναδά Δημήτρη Αζεμόπουλου.