Ίσως να χρειαστεί να κάνουμε λίγη ακόμα υπομονή μέχρι να κάνουν την εμφάνισή τους τα κουκιά, οι αγκινάρες όμως ήδη πρωταγωνιστούν στις λαϊκές αγορές και στα μανάβικα. Και μην ξεχνάμε ότι για όσους δυσκολεύονται στο καθάρισμά τους (ή στην ιδέα ότι θέλουν αυτό το μπελαλήδικο καθάρισμα), υπάρχουν πάντα και οι κατεψυγμένες – αν και δεν μπορούν να συγκριθούν με τις φρέσκιες.
Μαγειρεμένες με κουκιά, με αρακά ή αλά πολίτα, τηγανισμένες, ψητές ή τουρσί, οι αγκινάρες είναι σίγουρα το απόλυτο ανοιξιάτικο λαχανικό.
Είναι μάλιστα μια καλή αφορμή να ξεκινήσουμε ένα αφιέρωμα σ’ αυτές. Σήμερα με κουκιά, την άλλη Παρασκευή κάπως αλλιώς.
ΥΛΙΚΑ
½ φλ. ελαιόλαδο |
8 αγκινάρες |
600 γρ. φρέσκα κουκιά |
7-8 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα |
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο |
½ ματσάκι άνηθο |
½ ματσάκι μάραθο |
1 κ.σ. αλεύρι |
χυμό από 2 λεμόνια |
αλάτι |
φρεσκοτριμμένο πιπέρι |
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Καθαρίζουμε τις αγκινάρες και τις βάζουμε σε μπολ με χοντρό αλάτι και 1 λεμόνι στυμμένο (για να μη μαυρίσουν).
- Καθαρίζουμε τα κουκιά από τις ίνες και τα ζεματίζουμε σε νερό που βράζει για 5′. Τα στραγγίζουμε (αυτό το κάνουμε για να μη μαυρίσουν όσο θα βράζουν με τις αγκινάρες).
- Σε πλασοτέ κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ½ ελαιόλαδο και σοτάρουμε ελαφρά για 3-4′ το ξερό κρεμμύδι. Προσθέτουμε το φρέσκο κρεμμύδι, τις αγκινάρες και τα κουκιά.
- Συμπληρώνουμε 2 φλ. τσαγιού νερό. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 20′.
- Προσθέτουμε το αλατοπίπερο, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τα ψιλοκομμένα μυρωδικά. Συνεχίζουμε το βράσιμο για 10′.
- Διαλύουμε το αλεύρι με το χυμό λεμονιού. Περιχύνουμε τα αγκιναροκούκια και σβήνουμε τη φωτιά. Αφήνουμε την κατσαρόλα στο μάτι για να δέσει η σάλτσα με τη θερμοκρασία.