Η προσωπική του ιστορία θα μπορούσε να είναι βγαλμένη από τη φαντασία ενός σεναριογράφου: «Ελληνικής καταγωγής Τούρκος πολίτης από την Παύρα του Πόντου αναζητά τους συγγενείς του» έγραφε τον Ιούνιο του 2016 το pontos-news.gr για τον Γιάννη-Βασίλη Γιαϊλαλί, τον ακτιβιστή που ανακάλυψε ότι είναι Έλληνας πολεμώντας υπέρ της πατρίδας και του τουρκισμού.
Τον Φεβρουάριο ο άνθρωπος που «πολέμησε» και με την τουρκική Δικαιοσύνη (συνολικά έμεινε έγκλειστος για πέντε χρόνια) ζήτησε πολιτικό άσυλο από την Ελλάδα.
Ο ακτιβιστής που ακόμα και από το τουρκικό έδαφος δεν έπαψε να μιλά για τη Γενοκτονία των Ποντίων –ανάμεσα στις κατηγορίες για τις οποίες κρατήθηκε ήταν και η προσβολή του Μουσταφά Κεμάλ– δηλώνει στο pontos-news.gr: «Θα ήθελα να ξέρετε όλοι εσείς που επιβιώσατε από τη Γενοκτονία και καταφύγατε εδώ στην Ελλάδα ότι ο Μονοκέφαλος Αετός του Πόντου δεν έχει πέσει ακόμα στο έδαφος».
Απόψε ο Γιάννης-Βασίλης Γιαϊλαλί θα είναι ομιλητής στην εκδήλωση «353.000: Καμίαν ’κί ανασπάλω» που διοργανώνει η Ένωση Ποντίων Πειραιώς-Κερατσινίου-Δραπετσώνας στο Μνημείο Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, στον Πειραιά. «Εμείς θα αγωνιζόμαστε και θα συνεχίσουμε με πίστη τον αγώνα μας, για την προστασία της ταυτότητας, του πολιτισμού, της γλώσσας και των ηθικών μας αξιών, θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας στο δρόμο που χάραξαν οι ηρωικοί πρόγονοί μας», αναφέρει και προσθέτει: «Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας παρά τις επιθέσεις που δεχόμαστε από το τουρκικό κράτος, το οποίο όχι μόνο αρνείται, αλλά συνεχίζει τις γενοκτόνες πολιτικές του».
Γιαϊλαλί: Σήμερα, για να αποδείξουμε ότι το «Πόντος ζει» δεν είναι απλά ένα σύνθημα, και για να μην έχει αποτέλεσμα η πολιτική της γενοκτονίας που συνεχίζει η Τουρκία, θα πρέπει να στρέψουμε το πρόσωπό μας με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα προς την πατρίδα μας, τον Πόντο.
Τονίζοντας ότι το τουρκικό κράτος που χτίστηκε πάνω στο αίμα των θυμάτων της Γενοκτονίας, συντηρείται με τις ίδιες βάρβαρες τακτικές, καλεί «όλα τα αδέρφια μας, όπου και αν ζουν» να στρέψουν την προσοχή τους στο πώς οι ρίζες που έμειναν στον Πόντο θα ξαναφυτρώσουν. «Μετά τη Γενοκτονία καταφέραμε να επιβιώσουμε και να διατηρήσουμε τον πολιτισμό και τις αξίες μας, στην Ελλάδα και στη διασπορά. Τώρα ήρθε η ώρα να περάσουμε στην επόμενη φάση, να συναντηθούμε ξανά στον Πόντο με τις παραδοσιακές μας αξίες, με οδηγό την ιστορία μας των 2.800 χρόνων», καταλήγει.