Η Βόρεια Κορέα προχώρησε στη δοκιμή πολλαπλών εκτοξευτήρων πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς και τηλεκατευθυνόμενων όπλων στην Ανατολική Θάλασσα, υπό την επίβλεψη του ηγέτη της χώρας Κιμ Γιονγκ –Ουν, ανέφεραν τοπικά μέσα ενημέρωση την Κυριακή. Ο σκοπός ήταν να δοκιμαστεί η «απόδοση» πολλαπλών εκτοξευτήρων πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς και τηλεκατευθυνόμενων όπλων από μονάδες άμυνας της χώρας, ανέφερε το κεντρικό πρακτορείο ειδήσεων της Κορέας (KCNA).
Φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα το KCNA, δείχνουν τηλεκατευθυνόμενα όπλα (βαλλιστικούς πυραύλους), που θα μπορούσαν να είναι μικρής εμβέλειας, σύμφωνα με τον Kim Dong-yub, έναν στρατιωτικό εμπειρογνώμονα στο Ινστιτούτο Σπουδών Άπω Ανατολής του Πανεπιστημίου Kyungnam της Κορέας. Ενώ μια τέτοια εκτόξευση πυραύλων θα συνιστούσε παραβίαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, τουλάχιστον δεν εμπλέκει βαλλιστικούς πυραύλους μακράς εμβέλειας, που έχουν θεωρηθεί απειλή για τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Οι νέοι βαλλιστικοί πύραυλοι μπορούν να πετάξουν μέχρι και 500 χιλιόμετρα (311 μίλια), βάζοντας ολόκληρη την κορεατική χερσόνησο εντός της εμβέλειας τους και είναι ικανοί να εξουδετερώσουν το προηγμένο αντιπυραυλικό αμυντικό σύστημα των ΗΠΑ (THAAD) που αναπτύχθηκε στη Νότια Κορέα, υποστήριξε ο στρατιωτικός αναλυτής. Ωστόσο, το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας έθεσε το βεληνεκές των όπλων που πυροδοτήθηκαν το Σάββατο μεταξύ 70 και 240 χιλιομέτρων (44 έως 149 μίλια).
- Πηγή: Reuters.