Το ψήσιμο του αρνιού και το τελετουργικό για την προετοιμασία του είναι κάτι ξεχωριστό, αφού ακριβώς για τη Ρούμελη το Πάσχα είναι στοιχείο από το DNA μιας ολόκληρης περιοχής. Απ’ όποιο ρουμελιώτικο σοκάκι και να περάσεις τις μέρες του Πάσχα, θα υπάρχει μια παρέα να σε περιμένει.
Απ’ άκρη σ’ άκρη στη Ρούμελη, ακόμα και τα χωριά με λιγοστούς κατοίκους αποκτούν ζωή τις άγιες μέρες της Πασχαλιάς. Ξεχασμένες γωνιές, «χτυπημένες» από την παλιά η την καινούργια μετανάστευση ανασαίνουν και πάλι.
Άλλωστε η κρίση των τελευταίων ετών έχει αναγκάσει πολλούς από τους κατοίκους που προτιμούσαν να περάσουν την πασχαλιά σε άλλα μέρη, να επανέρχονται και πάλι στα πατρικά τους σπίτια, στις γειτονιές, στα χωριά τους. Άρχισαν να ζωντανεύουν και πάλι οι παραδόσεις οι οποίες σε κάθε περίπτωση δεν σταματούν ούτε στο άναμμα της φωτιάς και στο σούβλισμα του αρνιού, ούτε ακόμα-ακόμα στο «λάκκο», αλλά αντίθετα ζωντανεύουν συνεχώς όλο και περισσότερα ξεχωριστά πασχαλινά δρώμενα που είναι ταυτότητα διαχρονική για κάθε περιοχή.
Αν και σύμφωνα με την ορθόδοξη εκκλησία η Πρώτη Ανάσταση γιορτάζεται το πρωί του Μ. Σαββάτου, οι περισσότεροι συνεχίζουν τη νηστεία μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα, όταν ανάβουμε τις λαμπάδες με το Άγιο Φως και το μεταφέρουμε στο σπίτι για να φέρουμε τύχη.
Το βράδυ μετά την Ανάσταση στη Ρούμελη οι οικογένειες ετοιμάζουν το κοκορέτσι και τη σούβλα με το αρνί ή το κατσίκι που θα ψήσουν την επομένη το πρωί, και τρώνε την πατροπαράδοτη μαγειρίτσα τσουγκρίζοντας τα κόκκινα αυγά που έχουν βάψει από τη Μεγάλη Πέμπτη.
Η μαγειρίτσα είναι παραδοσιακή σούπα και αποτελεί το πρώτο πιάτο που περιέχει κρέας μετά τη νηστεία της Σαρακοστής. Μαγειρεύεται με λαχανικά, άνηθο, τα εντόσθια του αρνιού και ρύζι. Φτιαγμένη κυρίως με χορταρικά, η μαγειρίτσα είναι ό,τι πρέπει για το στομάχι που απείχε τόσες μέρες από το κρέας. Πολλοί, μάλιστα, ψήνουν στο φούρνο και γαρδούμπες ή κατσικάκι με πατάτες για μεγαλύτερη ποικιλία γεύσεων.
Στα μέσα της δεκαετίας του 1980 το «Ρουμελιώτικο Πάσχα» ήταν η κορυφαία από τις εκδηλώσεις που οργανώνονταν στη Λαμία.
Στο λόφο του Αγίου Λουκά, μέσα στα πεύκα, είχαν καθορισμένο ραντεβού χιλιάδες κάτοικοι της Λαμίας αλλά και οι επισκέπτες της πόλης. Εκεί προσφέρονταν εκτός από δωρεάν αρνί ψητό σε όλους, κρασί και μουσική. Μια πόλη ενωνόταν κάθε Πάσχα και για πολλά χρόνια σε μια μεγάλη παρέα, με εκατοντάδες αρνιά να θυσιάζονται για τους επισκέπτες. Όμως στα μέσα της δεκαετίας του 1990 αυτό το παραδοσιακό αντάμωμα θυσιάστηκε στον εκσυγχρονισμό. Απέτυχαν δε και άλλες απόπειρες να ζωντανέψει σε διάφορα σημεία της Λαμίας. Έμεινε άρρηκτα δεμένο με τις συνήθειες των απλών πολιτών στους δρόμους, τα σοκάκια και τις αλάνες της πόλης.
Η Ρούμελη με το Πάσχα και τα έθιμα που το συνοδεύουν είναι ένας προορισμός με ιδιαίτερα έντονο ελληνικό χρώμα, βαθιές ρίζες μέσα στο χρόνο και με άρωμα παράδοσης.
Οι μεγάλες παρέες, το αρνί στη σούβλα και η διασκέδαση είναι στοιχεία που θα βρει ο κάθε επισκέπτης σε κάθε χωριό της Ρούμελης, και μαζί και τη ρουμελιώτικη φιλοξενία. Τα τοπικά έθιμα έλκουν την καταγωγή τους από τον περασμένο αιώνα, και όχι μόνο δεν ξεθωριάζουν με το πέρασμα του χρόνου, αλλά ζωντανεύουν όλο και περισσότερο, καθώς οι νεότερες γενιές συμμετέχουν με ιδιαίτερο μεράκι και κέφι τόσο στην προετοιμασία του «λάκκου» της φωτιάς και στο σούβλισμα, όσο και στο πασχαλινό γλέντι που ακολουθεί.
Διαβάστε εδώ λεπτομέρειες για επιμέρους περιοχές της Ρούμελης.
- Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γ. Παλαμιώτης.