Ο πύραυλος Falcon Heavy (Βαρύ Γεράκι) της αμερικανικής εταιρείας SpaceX, ο οποίος είναι σήμερα ο πιο ισχυρός στον κόσμο, έκανε την πρώτη εμπορική εκτόξευσή του θέτοντας σε τροχιά τον σαουδαραβικό τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο Arabsat 6A. Η εκτόξευση, που έγινε το βράδυ της Πέμπτης –μετά από τρεις διαδοχικές καθυστερήσεις λόγω των αντίξοων καιρικών συνθηκών– από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντας, ήταν η δεύτερη πτήση του επαναχρησιμοποιούμενου γιγάντιου πυραύλου, ο οποίος είχε κάνει το «ντεμπούτο» του τον Φεβρουάριο του 2018 μεταφέροντας στο διάστημα το κόκκινο σπορ ηλεκτρικό αυτοκίνητο Tesla του Έλον Μασκ, με τον «Αστράνθρωπο» στο τιμόνι.
Ο ύψους 23 ορόφων πύραυλος, με τις 27 μηχανές, είναι ο υψηλότερος και ισχυρότερος σήμερα εν λειτουργία στον κόσμο.
Η νέα επιτυχής εκτόξευση του Falcon Heavy ανοίγει το δρόμο για να κερδίσει η SpaceX νέα συμβόλαια από επιχειρήσεις και από το στρατό των ΗΠΑ. Η SpaceX έχει επενδύσει περίπου 500 εκατ. δολάρια για την ανάπτυξη του πυραύλου, ενώ κάθε εκτόξευση κοστίζει περίπου 90 εκατ. δολάρια.
Είναι εντυπωσιακό ότι, για πρώτη φορά, τρία λεπτά μετά την εκτόξευση, δύο μεγάλα τμήματα του πυραύλου επέστρεψαν στη Γη και προσεδαφίστηκαν συγχρονισμένα σε μικρή απόσταση το ένα από το άλλο στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι, εν μέσω θορυβωδών εκδηλώσεων ενθουσιασμού από τους μηχανικούς και το λοιπό προσωπικό της SpaceX.
Ένα τρίτο τμήμα του πυραύλου επέστρεψε δέκα λεπτά αργότερα και προσνηώθηκε σε ένα μη επανδρωμένο πλοίο σε απόσταση 645 χιλιομέτρων από την ακτή της Φλόριντας.
Στην πρώτη δοκιμαστική αποστολή του 2018 αυτό το μεσαίο τμήμα του πυραύλου είχε χάσει το πλοίο και είχε συντριβεί στον Ατλαντικό Ωκεανό.
«Τα γεράκια προσεδαφίστηκαν», έγραψε περιχαρής ο Έλον Μασκ στο Twitter, καθώς για πρώτη φορά και τα τρία μέρη του πυραύλου γύρισαν μόνα τους πίσω, ώστε να χρησιμοποιηθούν ξανά σε επόμενη εκτόξευση του Falcon Heavy τον Ιούνιο, οπότε θα στείλει στο διάστημα δορυφόρους της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ.
Η SpaceX –που ιδρύθηκε το 2012 από τον Μασκ, ο οποίος επίσης είναι ιδιοκτήτης της Tesla– ανταγωνίζεται με την United Launch Alliance (κοινοπραξία της Boeing και της Lockheed που αναπτύσσει τον πύραυλο Delta IV Heavy) και την Blue Origin του Τζεφ Μπέζος της Amazon.
- Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παύλος Δρακόπουλος.