Να αλλάξει τον κόσμο ευελπιστεί η καθηγήτρια Ανοσολογίας και αντιπρόεδρος του Τμήματος Έρευνας του Πανεπιστημίου Βικτόρια Βάσω Αποστολοπούλου, μια ερευνήτρια που είναι διακεκριμένη όχι μόνο στην Αυστραλία αλλά και παγκοσμίως. Μιλώντας στην Ευγενία Παυλοπούλου για τον Νέο Κόσμο, η ομογενής που εδώ και 22 χρόνια έχει κάνει το εργαστήριο δεύτερο σπίτι της δηλώνει απερίφραστα ότι «υπάρχουν θεραπείες για πολλές ασθένειες, αλλά κάθονται μέσα στα ψυγεία» εξαιτίας της έλλειψης χρηματοδότησης.
Η ίδια, όταν πριν από σχεδόν 20 χρόνια βρισκόταν στο πρώτο στάδιο των ερευνών για την ανάπτυξη του εμβολίου κατά του καρκίνου του μαστού, έλαβε χρηματοδότηση από την ελληνική κοινότητα της Μελβούρνης για κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους. «Είμαι ευγνώμων στην ελληνική κοινότητα που με στήριξε ουσιαστικά δίνοντας πολλά χρήματα για την έρευνα, και είναι και χάρη σε αυτήν την κοινότητα που το εμβόλιο βρίσκεται σήμερα σε αυτήν την φάση και σε λίγα χρόνια θα είναι διαθέσιμο για όλους. Θέλω να τους ευχαριστήσω για την εμπιστοσύνη που μου έδειξαν», λέει.
Μάλιστα, αναφερόμενη στο πόσα θα άλλαζαν αν υπήρχαν περισσότερα κονδύλια για την ανάπτυξη φαρμάκων, η Βάσω Αποστολοπούλου σημειώνει ότι μόνο εκείνη έχει αναπτύξει και έχει κατοχυρώσει την πατέντα για 17 δραστικές ουσίες από τις οποίες μόλις οι τρεις έχουν αναπτυχθεί.
Σε ό,τι αφορά το εμβόλιο για τον καρκίνο του μαστού η κορυφαία ερευνήτρια ανακοίνωσε στον Νέο Κόσμο ότι μετά από μακροχρόνιες κλινικές δοκιμές η δραστική ουσία που αναπτύχθηκε στο εργαστήριό της έχει δοθεί στη φαρμακευτική εταιρεία που θα φτιάξει το εμβόλιο το οποίο θα απευθύνεται σε κορίτσια και νεαρές γυναίκες, όπως συμβαίνει ήδη με το εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
«Εναπόκειται βέβαια στην εταιρεία το πότε θα το δούμε να βγαίνει στην αγορά. Εγώ θα πω πολύ επιφυλακτικά ότι το προσδιορίζω εντός των επόμενων δύο ετών», τονίζει.
Μέσα στους επόμενους δύο μήνες, σύμφωνα με την Ελληνίδα ερευνήτρια, θα ξεκινήσουν στην Αυστραλία και οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους της δραστικής ουσίας που ίσως εξελιχθεί σε εμβόλιο κατά της σκλήρυνσης κατά πλάκας. Επιπροσθέτως, η ομάδα της εργάζεται και πάνω σε μια ουσία που θα βοηθά την απεξάρτηση από τη μεθαμφεταμίνη.