Τεχνολογία του 19ου αιώνα προτείνει για απεξάρτηση από τα έξυπνα κινητά ο σχεδιαστής Έρνστ Κόνινγκ, με έδρα το Άμστερνταμ. Σχεδίασε έναν «εξεζητημένο κλωβό Φαραντέι» –όπως τον χαρακτήρισε– που μας βοηθά να «κλείσουμε» τον εαυτό μας. Τον εαυτό μας, όχι το κινητό μας.
Τον αρχικό κλωβό Φαραντέι εφηύρε το 1836 ο Άγγλος επιστήμονας Μάικλ Φαραντέι και είναι μια «ασπίδα» στα ηλεκτρομαγνητικά κύματα.
Το «Block» είναι μια αλουμινένια θήκη στην οποία χωρούν έως και επτά κινητά, και το αλουμινένιο επικάλυμμά του επιτρέπει τη διάχυση των ηλεκτρικών ρευμάτων που δημιουργούνται από εξωτερικά ή εσωτερικά ηλεκτρομαγνητικά πεδία, περιλαμβανομένων του wifi και άλλων τηλεφωνικών σημάτων. Ο Κόνινγκ δημιούργησε το φορητό εξαγωνικού σχήματος «Block» σε συνεργασία με τους Ολλανδούς επιχειρηματίες και δημιουργούς Fabian Sapthu, Sidney Volmer και Daan van Dam.
«Απλώς βάλτε το κινητό σας μέσα και κλείστε το καπάκι. Το “Block” θα μπλοκάρει όλα τα εισερχόμενα και εξερχόμενα σήματα, επιτρέποντας σε εσάς να είστε περισσότερο παρών τη συγκεκριμένη στιγμή» λέει ο Κόνινγκ, ο οποίος υποστηρίζει ότι το να είσαι offline, να μην είσαι connected δηλαδή, έχει γίνει πια πολυτέλεια.
«Τα δύο τρίτα του πληθυσμού του πλανήτη έχουν έξυπνο κινητό. Οι στιγμές χωρίς κλήσεις, πινγκ, “σπρωξίματα” και αιτήματα να απαντήσουμε, έχουν γίνει σπάνιες» επιμένει. Επιπλέον, διατείνεται ότι η εξάγωνη θήκη –η οποία διατίθεται σε κίτρινο, μαύρο ή πράσινο αλουμίνιο– είναι πιο αποτελεσματική από το να κλείνεις το κινητό, καθώς το αφαιρεί από το οπτικό πεδίο του χρήστη! Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι η απλή οπτική επαφή με το κινητό σε αποσπά από την αφοσίωση σου στην πραγματική κοινωνική ζωή, και μειώνει την εστίαση της προσοχής σου και τη νοημοσύνη σου.
- Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Βασίλης Τσεκούρας.