Η ομάδα εργασίας για την διεθνοποίηση και αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου «ΔΩΔΕΚΑΠΟΛΗΣ» των ποντιακών συλλόγων της Βάδης Βυδεμβέργης έκανε γνωστό ότι, μετά το κάλεσμα για εθελοντική αιμοδοσία και με σύνθημα: «Εμείς δεν θέλουμε το αίμα μας πίσω – εμείς δίνουμε το αίμα μας για τη ζωή», υπήρξε μεγάλη ανταπόκριση και ο στόχος για οικονομική υποστήριξη του κέντρου υγείας στο Κομπάνι της Συρίας κατά ένα μέρος εκπληρώθηκε.
«Έτσι και εμείς στο πλαίσιο των 100 χρόνων από την έναρξη της δεύτερης και πιο αιματηρής φάσης του μεγάλου εκγλήματος της Γενοκτονίας των Ελλήνων Ποντίων 1919-2019, και της κοινωνικής προσφοράς μας, συμβάλουμε στην εξόφληση ενός φωτοβολταϊκού συστήματος το οποίο τοποθετήθηκε στο κέντρο υγείας για την παραγωγή ρεύματος», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι διοργανωτές της ανθρωπιστικής δράσης.
Όπως εξηγούν, στόχος είναι να μπορεί η γυναικολογική κλινική του Κομπάνι στη βόρεια Συρία να λειτουργεί «χωρίς τον φόβο ότι η Τουρκία θα κόψει το ρεύμα, η οποία παραβιάζει κάθε διεθνή νόμο κόβοντας το νερό του Ευφράτη, ακόμη ένα έγκλημα πολέμου από τη γείτονα η οποία χρησιμοποιεί ως όπλο το νερό». Η ομάδα εργασίας επισημαίνει ακόμη ότι για άλλη μια φορά η ποντιακή νεολαία της Βάδης Βυδεμβέργης έδειξε «συνέπεια και επιβεβαίωσε με την παρουσία της τα πολύ ψηλά επίπεδα αλτρουισμού και κοινωνικής ευαισθησίας για τα οποία φημίζεται».
(Φωτ.: Ελένη Σιδηροπούλου)
Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ANF, δώδεκα σύλλογοι Ποντίων από την γερμανική επαρχία Βάδης Βυδεμβέργης, με αφορμή την 8η Μαρτίου και την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, οργάνωσαν την εθελοντική αιμοδοσία. Η Πόντια Ελένη Σ. μιλώντας εκ μέρους των γυναικών είπε χαρακτηριστικά: «Δεν θέλουμε το αίμα μας πίσω, θέλουμε να δώσουμε ζωή με το αίμα μας. Με αυτή την αιμοδοσία θέλουμε να δείξουμε την αλληλεγγύη μας προς το Κέντρο Υγείας του Κομπάνι στην Βόρεια Συρία. Εμείς κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, που είναι η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, δίναμε αίμα στον γερμανικό Ερυθρό Σταυρό. Φέτος, πάλι οργανώσαμε αιμοδοσία. Τα έσοδα από την αιμοδοσία θα τα χαρίσουμε στο κέντρο υγείας του Κομπάνι, διότι εκεί πέρα υπάρχει μία εν εξελίξει επανάσταση με τις γυναίκες σε ρόλο μπροστάρη. Εμείς για πολλά χρόνια χάσαμε αίμα και τώρα στην Ροζάβα υπάρχει μία αιμορραγία. Εκεί λοιπόν θέλουμε να παράσχουμε την στήριξή μας».
Ένας από τους ανθρώπους που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και έδωσαν αίμα είναι ο Γιάννης Μπουρσανίδης, παλιό στέλεχος ποντιακού συλλόγου στην Ευρώπη. Ο ίδιος δήλωσε ότι «σήμερα βρίσκομαι εδώ και δεν βρίσκω λόγια να εκφραστώ, εμείς χάσαμε πολύ αίμα και για αυτό το να δωρίζω αίμα για το Κομπάνι αποτελεί για μένα τιμή». Η Μαργαρίτα, ποντιακής καταγωγής, σημείωσε: «Εμείς οι Πόντιες επί πολλά χρόνια χάσαμε πολύ αίμα. Σήμερα με το αίμα μας θέλουμε να καταστούμε μια πηγή νέας ζωής». Η Περβίν Αγιλντίζ ανέφερε τα εξής: «Το να παίρνω μέρος στις 8 Μαρτίου στην εκδήλωση του ποντιακού συλλόγου είναι για μένα ιδιαίτερα πολύτιμο ως μία Κούρδισα που ζω στην Ευρώπη. Είναι ιδιαίτερα πολύτιμο να συμβάλλω και εγώ στους ομογενείς μου που αντιστέκονται στην Ροζάβα».