Στην Αθήνα βρέθηκε σήμερα ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισι, όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου. Σε δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντηση, ο Ευρωπαίος επίτροπος σημείωσε ότι η Ελλάδα καταγράφει «εξαιρετική πρόοδο» στον τομέα των μεταρρυθμίσεων -επικαλούμενος την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα- και έκανε λόγο για «ισχυρή βούληση εκ μέρους των ελληνικών Αρχών για συνεργασία.
Μάλιστα, χωρίς να ερωτηθεί διευκρίνισε ότι αυτή η συνεργασία «δεν είναι μασκαρεμένο μνημόνιο, (δεν είναι) σε καμία περίπτωση μνημόνιο», αλλά συζητήσεις και συνεργασία.
Ο Πιερ Μοσκοβισί αναφέρθηκε επίσης στις δύο εκκρεμότητες που υπάρχουν, τις λιγνιτικές μονάδες και το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη, επισημαίνοντας ότι είναι «στη σωστή κατεύθυνση» και ότι οι δύο πλευρές είναι έτοιμες να ολοκληρώσουν τα επόμενα βήματα.
«Τα πλεονάσματα δεν τα πρότεινε η Κομισιόν, άλλοι τα επέβαλαν»
Ο επίτροπος Οικονομικών μίλησε επίσης στην κοινή συνεδρίαση τεσσάρων κοινοβουλευτικών επιτροπών- Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, Οικονομικών Υποθέσεων και Παραγωγής και Εμπορίου- με θέμα «Η Ελλάδα του σήμερα μέσα στην Ευρώπη του αύριο». Στη δευτερολογία του ανέφερε ότι «τα πλεονάσματα πράγματι δεν είναι ρεαλιστικά και κάποια στιγμή θα πρέπει να μειωθούν», τονίζοντας όμως ότι «αυτό θα πρέπει να γίνει στο πλαίσιο συμφωνιών που θα συναφθούν και θα υλοποιηθούν».
Επισήμανε δε ότι «το πλεόνασμα αυτό δεν το πρότεινε η Κομισιόν», υπογραμμίζοντας ότι «άλλοι τα επέβαλαν και έγιναν δεκτά», αναφερόμενος στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε χωρίς να τον κατονομάσει. Είπε ωστόσο ότι ο τότε υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας θα μπορούσε να έχει μια πιο ευέλικτη θέση, καθώς αυτό θα βοηθούσε και τις δύο πλευρές.
«Όσον αφορά στα πρωτογενή πλεονάσματα, έχω πει πράγματι ότι οι συμφωνίες είναι για να γίνονται σεβαστές», είπε. «Όμως, να σας πω ότι το πλεόνασμα αυτό δεν το πρότεινε η Κομισιόν. Η Κομισιόν πάντα πίστευε ότι τα πλεονάσματα μπορούσαν να είναι πιο χαμηλά. Άλλοι όμως τα επέβαλαν και έγιναν δεκτά, στο πλαίσιο της συμφωνίας του Eurogroup του Ιουνίου. Πρέπει να σεβαστούμε τις συμφωνίες που έχουν αναληφθεί, γιατί η Ελλάδα θα γίνει πιο σεβαστή αν σέβεται αυτές τις συμφωνίες», ανέφερε ο Πιερ Μοσκοβισί απαντώντας σε παρεμβάσεις βουλευτών.
«Η Ελλάδα πήρε τη φυσική της θέση στο εσωτερικό της Ευρωζώνης»
Παρουσιάζοντας στη Βουλή τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία και τις προοπτικές της Ελλάδας στη μεταμνημονιακή περίοδο, ο Πιερ Μοσκοβισί είπε ότι «είναι σημαντικό να μη χαθεί η ατζέντα των μεταρρυθμίσεων στην επικείμενη προεκλογική περίοδο» λόγω ευρωεκλογών, ώστε να δημιουργηθεί σταθερή οικονομία και θέσεις εργασίας για όλους.
Μάλιστα, χαρακτήρισε την 20η Αυγούστου «σημαδιακή ημερομηνία», διότι μετά από οκτώ χρόνια αυστηρής λιτότητας «η Ελλάδα πήρε τη φυσική της θέση στο εσωτερικό της Ευρωζώνης» και είναι «μια χώρα όπως όλες οι άλλες». Επίσης, σημείωσε ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήταν πάντα αντίθετη στις συμπληρωματικές περικοπές των συντάξεων για το 2019 και χαιρέτισε το γεγονός ότι επιτεύχθηκε ανάπτυξη 2% το 2018, με αντίστοιχες προοπτικές και για το 2020.
«Η δουλειά σας δεν έχει ολοκληρωθεί. Πρέπει να ληφθούν μέτρα, ώστε οι υποχρεώσεις που αναλήφθηκαν το 2018 να υλοποιηθούν», είπε ο Πιερ Μοσκοβισί αναφερόμενος στη φορολογική μεταρρύθμιση και τη διοικητική μεταρρύθμιση που «πρέπει να προχωρήσουν έγκαιρα», αλλά και σε μεταρρυθμίσεις για τις οποίες «Κομισιόν και κυβέρνηση πρέπει να συζητήσουν και να συμφωνήσουν σε βασικά σημεία», όπως η συμφωνία με τις τράπεζες για την προστασία της πρώτης κατοικίας.
«Στόχος μας είναι να υπάρξει μια θετική εξέλιξη, ώστε στη συνάντηση της 11ης Μαρτίου να δοθεί η δόση του 1 δισ. ευρώ. Αυτό είναι σημαντική πρόκληση και δεν νομίζω ότι υπάρχουν ανυπέρβλητα εμπόδια», είπε.
Ειδικά για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ο Πιερ Μοσκοβισί υπογράμμισε ότι «έχει γίνει σημαντική πρόοδος» και προσέθεσε ότι το τραπεζικό σύστημα πρέπει να είναι απολύτως προστατευμένο και «τα κριτήρια να είναι τέτοια, ώστε να επωφελούνται από τον νόμο εκείνοι που χρειάζονται προστασία και κανείς άλλος».
«Μέσα σε λίγους μήνες, η Ελλάδα έκανε πολλά βήματα. Προχώρησε αρκετά και υλοποίησε μεταρρυθμίσεις μεγάλης εμβέλειας», είπε. «Τις επόμενες μέρες, τους επόμενους μήνες τα πράγματα είναι εξαιρετικής σημασίας, γιατί ξέρετε ποιο είναι το πολιτικό πλαίσιο στο οποίο θα κινηθούμε. Είναι οι ευρωπαϊκές εκλογές, που το διακύβευμα είναι πάρα πολύ σημαντικό. Είναι να επιβληθούν οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις για να ισχυροποιηθεί η δημοκρατία.
»Θα ήθελα να ευχηθώ, σε αυτήν την προεκλογική περίοδο -και ξέρω τι σημαίνει αυτό, έχω διατελέσει και βουλευτής και υπουργός- οι υπεύθυνοι να μην χάσουν τον στόχο, την ατζέντα των μεταρρυθμίσεων. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις ενδεχομένως να μην βρίσκουν όλους σύμφωνους. Όμως πρέπει να δημιουργήσουμε και σταθερή οικονομία που θα εξασφαλίζει θέσεις απασχόλησης και θα προστατεύει όλους τους πολίτες. Η επιτυχία της Ελλάδας θα είναι ή μια συλλογική επιτυχία ή δεν θα είναι επιτυχία».
- Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ.