Τρεις μέρες θα χτυπάει η καρδιά της Ελλάδας, φέτος τον Ιούνιο, στην πανάρχαια πόλη Βύβλο (Τζουμπάιλ) του Λιβάνου, όπου θα πραγματοποιηθεί ένα μεγάλο υπαίθριο ελληνικό φεστιβάλ. Από τις 7 έως τις 10 Ιουνίου, ντόπιοι και επισκέπτες της Βύβλου που έχει ανακηρυχθεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCO, θα έχουν την ευκαιρία να γευτούν φαγητά, να χορέψουν χορούς και να ακούσουν μουσική από την Ελλάδα.
Την ιδέα είχε ο Τζορτζ Ιντ , γνωστός δημοσιογράφος του Λιβάνου, που έχει ρίζες επίσης στη Σάμο και τη Σμύρνη ενώ τα παιδικά του χρόνια τα πέρασε με τους Μικρασιάτες γονείς της μητέρας του.
«Είναι η πρώτη φορά που διοργανώνεται ένα τέτοιο φεστιβάλ καθώς στο παρελθόν, πριν από τον (εμφύλιο) πόλεμο του 1975, είχαμε ένα μικρό φολκλορικό φεστιβάλ, συνήθως σε κάποιο κλειστό χώρο ή κάποια αίθουσα ξενοδοχείου, αλλά ποτέ ένα μεγάλο υπαίθριο φεστιβάλ», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Τζορτζ Ιντ που διευθύνει και το όλο εγχείρημα. Πολύτιμος αρωγός που συμβάλλει τα μέγιστα για να επιτύχει η διοργάνωση είναι ο Έλληνας πρέσβης στον Λίβανο Φραγκίσκος Βέρρος.
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Τζορτζ Ιντ)
Στην ιδέα διοργάνωσης του Ελληνικού Φεστιβάλ τον οδήγησε ο στόχος του να διατηρήσει ζωντανή την ελληνική κοινότητα του Λιβάνου αλλά και να κάνει γνωστό οτιδήποτε ελληνικό σε αυτή τη χώρα της Μέσης Ανατολής. Εκτός του Έλληνα πρέσβη στο πλευρό του βρίσκεται και το υπουργείο Τουρισμού του Λιβάνου που έθεσε το φεστιβάλ υπό την αιγίδα του.
«Θα φέρουμε στο φεστιβάλ τους δύο εναπομείναντες Ελληνολιβανέζους μουσικούς, στον Λίβανο, να τραγουδήσουν ελληνικά και αραβικά τραγούδια, θα προσφέρουμε δωρεάν μαθήματα χορού σε όλους τους επισκέπτες και θα προβάλλουμε τρεις ελληνικές ταινίες, με αγγλικούς υπότιτλους, σε ένα υπαίθριο σινεμά που θα στήσουμε», αποκάλυψε.
«Είμαστε σε επαφή με επιχειρήσεις, από τομείς όπως αυτός του τουρισμού, αλλά και με δήμους από την Ελλάδα, που θα θελήσουν να έρθουν εδώ και να προωθήσουν τουριστικά τις περιοχές τους. Οι περισσότεροι Λιβανέζοι ξέρουν τη Σαντορίνη και τη Μύκονο, αλλά η Ελλάδα είναι μια πολύ πλούσια χώρα, με πάρα πολλές ομορφιές. Αυτή την Ελλάδα θέλουμε να δείξουμε και να προβάλλουμε κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης», πρόσθεσε ο Τζορτζ Ιντ που είναι και δημιουργός του ντοκιμαντέρ «KalimeraMenBeirut» (Καλημέρα από Βηρυτό).
- Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ και τη δημοσιογράφο Σοφία Παπαδοπούλου.