Ενώπιον της αμερικανικής δικαιοσύνης είναι πιθανό να λογοδοτήσει η Τουρκία για την επίθεση που δέχθηκαν πέντε Αμερικανοί πολίτες, κυρίως κουρδικής καταγωγής, από μέλη της φρουράς του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έξω από την κατοικία του πρέσβη της Τουρκίας στην Ουάσινγκτον, στις 16 Μαΐου 2017. Τον Δεκέμβριο του 2018, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έλαβε σχετική κλήτευση και τώρα μένει να γνωστοποιήσει τις προθέσεις της.
Το πρακτορείο οικονομικών ειδήσεων Bloomberg μετέδωσε πριν από λίγες μέρες ότι η τουρκική ηγεσία ενδεχομένως να ετοιμάζει ήδη την υπεράσπισή της.
Πώς όμως έφτασε η κλήτευση στην Τουρκία; Με την επιμονή και την επισταμένη προσπάθεια της ομάδας που έχει αναλάβει την υπεράσπιση των θυμάτων και προέρχεται από τη νομική εταιρεία «Bregman, Berbert, Schwartz & Gilday», με έδρα το Μέριλαντ των ΗΠΑ. Μεταξύ των δικηγόρων που έχουν αναλάβει την υπόθεση βρίσκεται και ο διακεκριμένος ομογενής νομικός Ανδρέας Άκαρας που αν και γεννήθηκε στις ΗΠΑ, κατάγεται από τη Χάλκη και την κατεχόμενη Κυθρέα στην Κύπρο.
Ο ομογενής δικηγόρος που οδηγεί την Άγκυρα στην αμερικανική δικαιοσύνη
Ο Άκαρας είναι εκείνος που έπεισε την νομική εταιρεία να αναλάβει την υπόθεση που δεν περιορίζεται μόνο στις αποζημιώσεις –τα θύματα ζητούν αποζημίωση 310 εκατομμυρίων δολαρίων– αλλά έχει και πολιτικές διαστάσεις.
(Φωτ.: rt.com)
Όπως εξήγησε στην κυπριακή εφημερίδα Φιλελεύθερος, «η μήνυση βασίζεται κυρίως στον νόμο Foreign Sovereignties Immunity Act (FSIA), που καθορίζει συγκεκριμένες παραβιάσεις του αμερικανικού νόμου, για τις οποίες ξένες κυβερνήσεις μπορούν να εναχθούν ενώπιον αμερικανικών δικαστηρίων. Οι πέντε πελάτες μας (άνδρες και γυναίκες) ήταν ανάμεσα στα άτομα που χτυπήθηκαν άγρια. Δέκα άλλους διαδηλωτές αντιπροσωπεύουν δύο άλλα δικηγορικά γραφεία, με τα οποία έχουμε καλές σχέσεις και κινούμαστε προς την ίδια κατεύθυνση».
Η μήνυση στρέφεται κατά του Τούρκου προέδρου, είπε, που έδωσε εντολή –φανερά ή κρυφά– ώστε η φρουρά του να επιτεθεί στους διαδηλωτές χωρίς λόγο.
«Η αιτία ήταν η προκατάληψη που είχαν σε βάρος των διαδηλωτών. Η σημερινή ηγεσία της Τουρκίας λειτουργεί με αυταρχική νοοτροπία, γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο επιτέθηκαν στους διαδηλωτές. Η μήνυση είναι κατά του τουρκικού κράτους (Republic of Turkey) για βιαιοπραγία, συνωμοσία, τρομοκρατία, ψυχική οδύνη και έγκλημα μίσους» πρόσθεσε. Η δίκη, εφόσον φτάσει στα αμερικανικά δικαστήρια μπορεί να διαρκέσει ακόμα και πέντε χρόνια. Πάντως η δικαστής που χειρίζεται την υπόθεση έχει σαράντα χρόνια εμπειρία και ο ομογενής δικηγόρος ελπίζει «πως θα κάνει σωστά τη δουλειά της».
Ο Ανδρέας Άκαρας μιλάει πολύ καλά τα ελληνικά αλλά όπως είχε δηλώσει πριν από μερικά χρόνια στη rodiaki.gr, είναι αρκετά ανορθόγραφος. Είναι πτυχιούχος Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών και Νομικής, έχει διδακτορικό στις Διεθνείς Σχέσεις και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Κατοικεί στην Ουάσινγκτον αλλά ταξιδεύει πολύ σε όλο τον κόσμο. Εργάστηκε επί επτά χρόνια ως επικεφαλής θεμάτων εξωτερικής πολιτικής του βουλευτή Τζον Σαρμπάνη, ενώ έχει αρθρογραφήσει σε αμερικανικά και ελληνικά μέσα ενημέρωσης.