Στο πλαίσιο του συνεχιζόμενου διαλόγου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου με την πολιτεία, και μία ημέρα πριν από τη συνάντηση με τους εκπροσώπους του Φαναρίου, στην Επιτροπή Διαλόγου της Εκκλησίας της Ελλάδος που συνεδρίασε σήμερα στο υπουργείο Παιδείας δόθηκε ένα δεκασέλιδο προσχέδιο της συμφωνίας για τις αλλαγές στο μισθολογικό καθεστώς του κλήρου, στην εκκλησιαστική περιουσία και στο Σύνταγμα.
Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο υπουργός Κώστας Γαβρόγλου, ο γενικός γραμματέας της Κυβέρνησης Ακρίτας Καϊδατζής, και οι γενικοί γραμματείας του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου που εκδόθηκε, η προτεινόμενη νομοθετική ρύθμιση όχι μόνο δεν θίγει το υφιστάμενο μισθολογικό καθεστώς του κλήρου, αλλά για πρώτη φορά θα κατοχυρώνει υπηρεσιακά, μισθολογικά, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Συνεπώς, για τους 10.000 ιερείς δεν θα αλλάξουν το υπηρεσιακό καθεστώς και η μονιμότητα, ούτε οι αποδοχές που θα εξακολουθούν να καθορίζονται από το ενιαίο μισθολόγιο.
Παρ’ όλα αυτά, προβλέπεται η ίδρυση Ταμείου Μισθοδοσίας της Εκκλησίας στο οποίο θα καταβάλλεται ετησίως από το κράτος η δαπάνη μισθοδοσίας των κληρικών – με αυτόν τον τρόπο θα ξεκλειδώσουν οι 10.000 θέσεις στο Δημόσιο. Τα ποσά αυτά θα ελέγχονται από το Ελεγκτικό Συνέδριο και θα καταβάλλονται από την Ενιαία Αρχή Πληρωμής. Παράλληλα, όπως έχει ήδη νομοθετηθεί, στο Μητρώο Κληρικών και Λαϊκών Υπαλλήλων της Εκκλησίας της Ελλάδος θα εγγράφονται όσοι μισθοδοτούνται από το Ταμείο Μισθοδοσίας και έχουν όλα τα δικαιώματα που σήμερα απολαμβάνουν οι κληρικοί.
Εάν υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση και την Εκκλησία της Ελλάδος τότε για να γίνουν αλλαγές θα χρειάζεται νέα τροποποιητική συμφωνία των δύο μερών, και δεν θα αρκεί μόνο ένας νόμος του κράτους. Τέλος, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, με το Ταμείο Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας προκύπτουν σημαντικά οικονομικά οφέλη τόσο για το Δημόσιο όσο και για την Εκκλησία.