Παρουσιάστηκε στη Μελβούρνη η εντυπωσιακή εφαρμογή «Metropolis» (θα διατίθεται δωρεάν), η οποία μπορεί να δώσει έναυσμα για μάθηση στα νέα παιδιά της ομογένειας που δεν γνωρίζουν καλά την ελληνική γλώσσα. Η «Μητρόπολις» για έξυπνα κινητά τηλέφωνα και άλλες σχετικές συσκευές δημιουργήθκε από τον 18χρονο μαθητή των Ελληνικών Φώτιο Τσιούκλα σε συνεργασία με τον επικεφαλής της εκστρατείας «Μιλάμε Ελληνικά τον Μάρτιο» Σάκη Ζαφειρόπουλο.
Η εφαρμογή αυτή παρουσιάστηκε το Σάββατο (9/2) σε ειδική εκδήλωση που έγινε στην Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης για να γιορταστεί η Παγκόσμια Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας.
Όπως εξήγησε ο εμπνευστής της εκστρατείας Σάκης Ζαφειρόπουλος, ο Φώτιος Τσούκλας υλοποίησε την ιδέα του, ορμώμενος από την αγάπη του προς την ελληνική γλώσσα, αλλά και ως δώρο προς τον παππού του που του μιλούσε ελληνικά. «Η πρωτοποριακή αυτή πρωτοβουλία ανταποκρίνεται στις προκλήσεις που έχει δημιουργήσει η νέα τεχνολογία» είπε ο Σ. Ζαφειρόπουλος και πρόσθεσε πως «η εφαρμογή θα είναι δωρεάν για κάθε ενδιαφερόμενο όπου γης».
Στη συνέχεια εξήγησε ότι η εφαρμογή μπορεί να καταστήσει την εκμάθηση των ελληνικών πιο ευχάριστη για παιδιά, τα οποία, «όπως διαπιστώνουμε, δυσκολεύονται να αποχωριστούν από τα κινητά τους». Ο Σ. Ζαφειρόπουλος επισήμανε ότι τέτοιου είδους εφαρμογές δεν αντικαθιστούν το ελληνικό σχολείο. «Απλούστατα προσθέτουν ακόμη ένα συμπληρωματικό τρόπο στην εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, λαμβάνοντας υπόψη τις επιθυμίες του παιδιού», τόνισε και συμπλήρωσε: «Η εφαρμογή θα είναι δυναμική και θα επιτρέπει συνεχή ανανέωση. Επίσης θα έχει διάφορα επίπεδα, έτσι ώστε να είναι ενδιαφέρουσα σε παιδιά από 5-7 χρόνων μέχρι και 12-15 χρόνων. Η επιτυχής εκπλήρωση κάθε παιχνιδιού η θεματικής εργασίας θα βραβεύεται με πόντους, οι οποίοι θα δίδουν την δυνατότητα στον παίκτη να αγοράζει από το “μαγαζί” διάφορα “αντικείμενα”. Όταν ο παίκτης αποτυγχάνει, δεν αποδοκιμάζεται αλλά ενθαρρύνεται να ξαναδοκιμάσει».
Ο Φ. Τσιούκλας, ο Σ. Ζαφειρόπουλος, η συντονίστρια Εκπαίδευσης του ελληνικού προξενείου Γ. Νικολαΐδου
και Έλληνες μαθητές (φωτ.: Κ. Ντεβές / neoskosmos.com)
Στη συνέχεια, ο δημιουργός της εφαρμογής την παρουσίασε διεξοδικά στο κοινό λέγοντας ότι «στην αρχική της μορφή συμπεριλαμβάνει την αλφαβήτα, τους αριθμούς, τους τόνους, την ώρα, ονομασία και προφορά πραγμάτων, τα μέλη του σώματος, τα ρήματα, ιστοριούλες καθώς και σοφές κουβέντες του Σωκράτη, του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη». Το υλικό θα ανανεωθεί προτού η εφαρμογή δοθεί στο κοινό δωρεάν στις αρχές του Μάρτη. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης έγινε και απονομή δύο υποτροφιών στις μαθήτριες Ελληνικών της Κοινότητας Μελβούρνης Νίκη Βεργάκη και του Σχολείου Αγίων Αναργύρων Άννα Αλεξοπούλου, οι οποίες (υποτροφίες) καλύπτουν τα δίδακτρα για τη χρονιά του 2019.
- Πηγή: neoskosmos.com.