Παρά το γεγονός ότι η Αυστραλία γίνεται ολοένα και πιο πολυπολιτισμική, τα τελευταία απογραφικά στοιχεία δείχνουν ότι μειώνεται ο αριθμός των μεταναστών δεύτερης και τρίτης γενιάς που στο σπίτι δεν μιλούν μόνο αγγλικά. Έτσι πλέον ακούγονται λιγότερο τα ελληνικά, τα ιταλικά και τα πολωνικά, γλώσσες που ήταν «κυρίαρχες» μέσα στις οικογένειες. Για παράδειγμα, το 2006 τα ιταλικά ήταν η πιο συνηθισμένη γλώσσα μετά τα αγγλικά. Ακολουθούσαν τα ελληνικά, τα κροατικά, τα πολωνικά και τα μαλτέζικα.
Από το 2001 έως το 2016 ο αριθμός όσων μιλούσαν ελληνικά στο σπίτι έπεσε κατά 25.900 άτομα. Η μεγαλύτερη πτώση, ωστόσο, παρατηρείται στην ιταλική κοινότητα (81.600 άτομα).
Ρεπορτάζ του ABC αναφέρει ότι η ελληνική κοινότητα έχει καταφέρει να μην χάσει τη γλώσσα της σε μεγάλο βαθμό κυρίως λόγω των ελληνικών σχολείων που υπάρχουν στην Αυστραλία, έστω και αν πλέον δεν είναι τόσο δημοφιλή όσο στο παρελθόν. Οι Ευρωπαίοι μετανάστευσαν μαζικά από τη δεκαετία του 1940 έως τη δεκαετία του 1970, αλλά πλέον οι κοινότητες των μεταναστών προέρχονται κυρίως από την Ασία. Έτσι η κινεζικά και τα αραβικά έχουν γίνει οι πιο δημοφιλείς γλώσσες μετά τα αγγλικά.
Φέτος, πάντως, στη Μελβούρνη πραγματοποιήθηκε για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά το «Μιλάμε ελληνικά τον Μάρτιο», μια εκστρατεία που έχει στόχο να ενισχυθεί το ενδιαφέρον της κοινότητας, του εκπαιδευτικού συστήματος και της κυβέρνησης για τη διδασκαλία, την εκμάθηση και την ομιλία της ελληνικής γλώσσας.