Μετά το Voyager 1 το 2012, το Voyager 2 της NASA που εκτοξεύτηκε το 1977 μόλις 16 μέρες μετά το «αδερφάκι» του έγινε το δεύτερο ανθρώπινο κατασκεύασμα στη διαστημική ιστορία που μπήκε στον διαστρικό χώρο, και πλέον απέχει κάτι περισσότερο από 18 δισ. χιλιόμετρα από τη Γη. Η αμερικανική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι το σκάφος βγήκε από την ηλιόσφαιρα, την προστατευτική γιγάντια «φυσαλίδα» σωματιδίων και μαγνητικών πεδίων που δημιουργεί ο Ήλιος γύρω από το ηλιακό μας σύστημα.
Εκτιμάται ότι η διάσχιση του συνόρου, της λεγόμενης ηλιόπαυσης, συνέβη στις 5 Νοεμβρίου.
Οι επιστήμονες μπορούν ακόμα να επικοινωνήσουν με το Voyager 2, ωστόσο οι πληροφορίες χρειάζονται περίπου 16,5 ώρες για να φτάσουν στη Γη. Και τα δύο σκάφη της NASA αν και έχουν αφήσει πίσω τους την ηλιόσφαιρα δεν έχουν ακόμα βγει από το ηλιακό μας σύστημα, το σύνορο του οποίου είναι πέρα από το τεράστιο Νέφος του Όορτ.
Εκτιμάται ότι το Voyager 2 θα χρειαστεί περίπου 300 χρόνια για να φτάσει στο εσωτερικό άκρο του Νέφους και άλλα 30.000 χρόνια για να το διασχίσει και να φτάσει στην άλλη άκρη του. Το σκάφος αρχικά σχεδιάστηκε για να ταξιδέψει για πέντε χρόνια προκειμένου να μελετήσει τον Δία και τον Κρόνο, αλλά τελικά ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Η 41 ετών αποστολή του είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία της NASA.
Κάθε Voyager μεταφέρει έναν χρυσό δίσκο με ήχους, εικόνες και μηνύματα από τη Γη. Ίσως τελικά αυτές οι χρονοκάψουλες συνεχίσουν να υπάρχουν πολύ περισσότερο από τον ίδιο τον ανθρώπινο πολιτισμό…