Η Χρύσα Παραδείση με τις εκπληκτικές συνταγές για φαγητά και γλυκά έκανε την ελληνική μαγειρική πασίγνωστη σε όλο τον κόσμο. Έχει χαρακτηριστεί η «σεφ των σεφ» στην Ελλάδα, o… θηλυκός Νίκος Τσελεμεντές, και όποιος μιλά γι’ αυτήν έχει να λέει για τις μαγικές συνταγές της. Οι σύγχρονοι σεφ την θεωρούν τεράστια δασκάλα, ενώ τα βιβλία της για τη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική είναι από τα πλέον ευπώλητα καθώς έχουν μεγαλώσει γενιές και γενιές.
Είναι η Χρύσα Παραδείση, η Σμυρνιά μαγείρισσα που έφυγε από τη ζωή το 1987 αφήνοντας ένα μοναδικό έργο στον κόσμο της μαγειρικής.
Η Χρύσα Παραδείση γεννήθηκε στη Σμύρνη το 1910, και συγκαταλέγεται στις σημαντικότερες Ελληνίδες δημιουργούς μαγειρικών και ζαχαροπλαστικών συνταγών. Το πρώτο από τα τέσσερα παιδιά του Δημητρίου και της Κατίνας Καλλιάκου, ήρθε από τη Σμύρνη το ’22 με την Καταστροφή.
Ασχολήθηκε με τη μαγειρική από τη δεκαετία του 1940 μέχρι και το τέλος της ζωής της, ταξιδεύοντας σε πολυάριθμους προορισμούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό, για τη συλλογή γαστρονομικού υλικού. Η μεγάλη επιτυχία του έργου της οφείλεται στη δημιουργία συνταγών που διακρίνονται για τη σαφήνεια, την απλότητα και την ευκολία στην εφαρμογή τους, και βασίζονται στην υγιεινή διατροφή.
Συνεργάστηκε επί σειρά ετών με εφημερίδες, γυναικεία περιοδικά αλλά και με το ραδιόφωνο, παρουσιάζοντας εκπομπές γαστρονομικού ενδιαφέροντος, ενώ τα βιβλία της έχουν κυκλοφορήσει, μεταξύ άλλων χωρών, στην Αμερική, την Αυστραλία και την Ιαπωνία.
Γνώρισε τον δημοσιογράφο και ιστορικό Αλέξανδρο Παραδείση και δεν έγινε ποτέ επαγγελματίας μαγείρισσα όπως ο Τσελεμεντές. Η φήμη της όμως μεγάλωνε μέσα από τα γραπτά της, από τις μοναδικές συνταγές που έδινε.
Η αρχή της συγγραφικής της καριέρας –που αργότερα απογειώθηκε– έγινε μέσα από τις σελίδες του περιοδικού Γυναίκα και ακολούθησαν οι δικές της εκδόσεις.
Ήταν η εποχή που η τεχνολογία είχε αρχίσει να φτάνει και στην ελληνική κουζίνα, και οι νοικοκυρές ήθελαν μια μαγείρισσα να τις πάρει από το χέρι και να τις διδάξει τα μυστικά του καλού φαγητού και γλυκού.
Η Χρύσα Παραδείση έγινε η καλύτερη φίλη της σύγχρονης γυναίκας, εργαζόμενης και νοικοκυράς, της έδωσε ιδέες για το πώς να μαγειρεύει. Έγραψε βιβλία που υπάρχουν εδώ και δεκαετίες στα περισσότερα σπίτια – όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στις ΗΠΑ, την Αυστραλία, και όπου έφτασαν Έλληνες που δεν ξέχασαν την παραδοσιακή ελληνική κουζίνα.