Ως τη μεγαλύτερη απειλή της ανθρωπότητας για χιλιάδες χρόνια χαρακτήρισε την κλιματική αλλαγή ο φημισμένος Βρετανός κινηματογραφιστής και φυσιοδίφης σερ Ντέιβιντ Ατένμπορο κατά τη Διάσκεψη για το Κλίμα του ΟΗΕ, όπου ηγέτες από όλο τον κόσμο συγκεντρώθηκαν προκειμένου να καταλήξουν σε ένα κοινό ανακοινωθέν για μια «δίκαιη μετάβαση» από την παραγωγή ενέργειας με ορυκτά καύσιμα σε καθαρές μορφές ενέργειες, ώστε να μειωθούν οι εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Στην εναρκτήρια συνεδρίαση στο Κατοβίτσε το λόγο πήρε και ο Ατένμπορο, ο οποίος απευθυνόμενος προς τους συνέδρους επισήμανε ότι «σήμερα αντιμετωπίζουμε μια δημιουργημένη από τον άνθρωπο καταστροφή παγκόσμιας κλίμακας, τη μεγαλύτερη απειλή σε πολλές χιλιάδες χρόνια», και πρόσθεσε ότι «αν δεν αναλάβουμε δράση, η κατάρρευση των πολιτισμών μας και ο αφανισμός μεγάλου μέρους του φυσικού κόσμου φαίνονται στον ορίζοντα».
«Ο κόσμος έχει μιλήσει. Το μήνυμά τους είναι ξεκάθαρο. Ο χρόνος μας τελειώνει. Θέλουν τώρα να αναλάβετε εσείς δράση», είπε ο Ατένμπορο, ο οποίος έχει αναλάβει το ρόλο της «Λαϊκής Έδρας» στο συνέδριο του ΟΗΕ COP24.
Αντλώντας παραδείγματα από όλο τον κόσμο, μετέφερε μια αίσθηση απογοήτευσης για την προφανή παγκόσμια αδράνεια προς την επικείμενη καταστροφή της κλιματικής αλλαγής. Μετά από βίντεο που παρουσίασε με ανθρώπους να ρωτούν τους ηγέτες αν βλέπουν τι γίνεται μπροστά στα μάτια τους, ενώ στέκονται μπροστά από κτήρια παραδομένα στις πυρκαγιές, ως σύνδεσμος ανάμεσα στη λαϊκή βούληση και στους ανθρώπους που χαράσσουν πολιτική, ο Ατένμπορο δήλωσε: «Ο λαός σε όλο τον κόσμο μίλησε. Ο χρόνος μας τελειώνει. Θέλουν από εσάς να δράσετε άμεσα. Η συνέχιση των πολιτισμών και του φυσικού κόσμου είναι στα χέρια σας».
Η συντριπτική πλειονότητα της επιστημονικής κοινότητας συμφωνεί ότι η κλιματική αλλαγή συμβαίνει τώρα, αν και στάσεις όπως αυτή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ματαιώνουν τις παγκόσμιες προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κρίσης και σπαταλούν πολύτιμο χρόνο και πόρους που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
(Φωτ.: EPA / Andrzej Grygiel)
Οι ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες γίνονται όλο και πιο συχνές, ενώ οι επακόλουθες ακραίες καιρικές συνθήκες πιο τακτικές. Τα 20 θερμότερα έτη έχουν καταγραφεί μέσα στα τελευταία 22 χρόνια, σημειώνει η βρετανική εφημερίδα The Guardian. Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΟΗΕ δήλωσε ότι η ένταση της δράσης πρέπει να αυξηθεί στο πενταπλάσιο ώστε να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου. Διαφορετικά η ανθρωπότητα αναμένεται να αντιμετωπίσει πολύ υψηλότερο κίνδυνο ξηρασίας, πλημμυρών, υπερβολικής ζέστης και φτώχειας.
Στόχος της διάσκεψης δύο εβδομάδων ήταν οι ηγέτες να συζητήσουν την πρόοδο ή έλλειψη προόδου επί των δεσμεύσεων της Συμφωνίας του Παρισιού το 2015, η οποία είχε ως στόχο τη διατήρηση της κλιματικής αλλαγής κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου, ιδανικά στον 1,5 βαθμό μέχρι τα τέλη του αιώνα.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε με μήνυμά του τους παγκόσμιους ηγέτες να λάβουν στα σοβαρά την απειλή της υπερθέρμανσης του πλανήτη και να αναλάβουν θαρραλέα δράση προκειμένου να αποτρέψουν μία καταστροφική αύξηση της θερμοκρασίας. Αποκάλεσε δε την κλιματική αλλαγή «το μοναδικό πιο σημαντικό θέμα που αντιμετωπίζουμε», επιπλήττοντας τα κράτη επειδή δεν κατάφεραν να κάνουν αρκετά πράγματα προκειμένου να πληρωθούν οι στόχοι της συμφωνίας του Παρισιού.
Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες (φωτ.: Andrzej Grygiel)
Ο Γκουτέρες κάλεσε τα κράτη να στοχεύσουν σε μηδενικές εκπομπές μέχρι το 2050 και να περιορίσουν ριζικά τη χρήση ορυκτών καυσίμων όπως ο άνθρακας. Επίσης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ τόνισε ότι η παγκόσμια πολιτική βούληση για πόλεμο κατά της κλιματικής αλλαγής έχει σβήσει μετά τη διάσκεψη του 2015 στο Παρίσι. Οι πραγματικότητες για το παγκόσμιο κλίμα «είναι χειρότερες από το αναμενόμενο, αλλά η πολιτική βούληση έχει εκλείψει μετά το Παρίσι», τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «η κλιματική αλλαγή κινείται με μεγαλύτερες ταχύτητες από το αναμενόμενο», με «τρομακτικές συνέπειες για τους λαούς».
Σε άρθρο του το Politico είχε επισημάνει ότι σκοπός της φετινής συνάντησης στο Κατοβίτσε, στην Κρακοβία της Πολωνίας, είναι να διασφαλίσουμε ότι θα τηρηθούν αυτά που είχαν συμφωνηθεί στο Παρίσι. «Χωρίς το Κατοβίτσε δεν υπάρχει Παρίσι», δήλωσε χαρακτηριστικά o πρόεδρος της COP24 και Πολωνός υφυπουργός Ενέργειας, Michał Kurtyka.
- Πηγή: kathimerini.gr, με πληροφορίες από Newsweek, Reuters, ΑΠΕ.