Σε μια λιτή, πλην όμως ιδιαίτερα συμβολική εκδήλωση, που έγινε τη Δευτέρα (26/11) στο Εθνικό Μουσείο Αυστραλίας στην Καμπέρα, η Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας (ΟΣΠΑ) τίμησε τα 70 χρόνια από την υπογραφή της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για την Πρόληψη και Καταστολή του Εγκλήματος της Γενοκτονίας.
Κύρια ομιλήτρια ήταν η δρ Melanie O’ Brien, υφηγήτρια Νομικής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αυστραλίας και αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Μελετητών Γενοκτονιών (IAGS). Σύμφωνα με την δρ O’ Brien, μέσα από αυτήν την εκδήλωση, αποδόθηκε και ένας φόρος τιμής στο έργο του δρ Ραφαήλ Λέμκιν, του «πατέρα» της Σύμβασης, ο οποίος είχε ως βάση για το ερευνητικό και νομικό του έργο τις γενοκτονίες σε βάρος των Ελλήνων, των Αρμενίων και των Ασσυρίων. Το 1942-1943 εισήγαγε τον νεολογισμό «γενοκτονία» και τον ορισμό αυτού του εγκλήματος.
«Θέμα μας πλέον είναι», όπως είπε η δρ O’ Brien, «τι θα κάνουμε εμείς. Ο δρ Λέμκιν έβαλε κάποιες βάσεις. Η Νάντια Μουράντ, η οποία επέζησε της Γενοκτονίας των Γεζίντι στην Μεσοποταμία (Ιράκ) πριν από μερικά χρόνια, τιμήθηκε με το αριστείο Νόμπελ για τη δράση της. Εμείς; Είναι θέμα όλων μας να παύσει η γενοκτονία να είναι φαινόμενο της καθημερινότητας».
Όπως δήλωσε ο τελετάρχης δρ Παναγιώτης Διαμάντης, με την εκδήλωση αυτή η ΟΣΠΑ τίμησε το έργο του Λέμκιν και όλων εκείνων οι οποίοι εργάστηκαν και εργάζονται να τερματίσουν τις γενοκτονίες και άλλα εγκλήματα εναντίον της ανθρωπότητας.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με φόντο τη γραφική λίμνη της αυστραλιανής πρωτεύουσας. Μεταξύ άλλων παρέστησαν: η πρέσβης της Ελληνικής Δημοκρατίας στην Καμπέρα Αικατερίνη Ξαγοράρη, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας Παναγιώτης Παπουλίδης, στελέχη του Αυστραλιανού Ινστιτούτου Μελετών Γενοκτονιών, αντιπρόσωποι των πρεσβειών της Ρωσίας, της Ιορδανίας και του Αφγανιστάν, ο π. Πέτρος, ιερατικός προϊστάμενος του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Καμπέρας, η Κάρεν Μπος, εκπρόσωπος της μη κυβερνητικής οργάνωσης Christian Faith and Freedom, μέλη του Εθνικού Εβραϊκού Συμβουλίου καθώς και της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Αυστραλίας και του Εθνικού Ασσυριακού Συμβουλίου.
Από την ομογένεια, μεταξύ άλλων, το παρών έδωσαν η Ποντιακή Αδελφότητα Wollongong, η Ποντιακή Αδελφότητα Σίδνεϊ «Παναγία Σουμελά», η Ποντιακή Αδελφότητα ΝΝΟ «Ποντοξενιτέας», η Ποντιακή Αδελφότητα Καμπέρας και η ΑΧΕΠΑ ΝΝΟ.
- Πηγή: neoskosmos.com.