Η προσπάθεια έχει ξεκινήσει από το τέλος του 2016: Οι ελληνικής καταγωγής γερουσιαστές του Καναδά Πάνα Μέρτσαντ και Λέο Χουσάκος δούλεψαν πάνω σε ένα ψήφισμα που προωθεί την επίσημη αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων. Το κείμενο έχει εισαχθεί προς συζήτηση και ψήφιση στη Γερουσία του Καναδά αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια, ωστόσο δεν έχει καταφέρει να περάσει από το Σώμα.
Το ίδιο συνέβη και στη συνεδρίαση της Τρίτης 27 Νοεμβρίου.
Το κείμενο που κατατέθηκε προς ψήφιση υπογράφεται από την Πάνα Μέρτσαντ και συνυπογράφεται από τον Λέο Χουσάκο. Με το ψήφισμα αυτό, αν περνούσε, η Γερουσία ζητούσε από την κυβέρνηση του Καναδά να προχωρήσει στην αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και να καταδικάσει κάθε προσπάθεια άρνησης της ιστορικής αλήθειας. Παράλληλα ζητούσε να οριστεί η 19η Μαΐου ως ημέρα μνήμης για τους 353.000 Ποντίους.
Η πρόταση των δύο γερουσιαστών καταψηφίστηκε με 32 ψήφους κατά, 21 ψήφους υπέρ και 16 παρών. Μάλιστα στα πρακτικά της συνεδρίασης έχει καταγραφεί η ένσταση του γερουσιαστή Μάρεϊ Σινκλέρ ο οποίος τονίζει ότι ψήφισε «παρών» μιας και θεωρεί ότι το ψήφισμα δεν συμπεριέλαβε όλους τους Έλληνες που υπέστησαν γενοκτονία στις αρχές του 20ού αιώνα, παρά μόνο τους Έλληνες του Πόντου.
Το δημοσίευμα που… πανηγυρίζει
Το Anadolu σε τηλεγράφημά του «πανηγυρίζει» για την απόρριψη του ψηφίσματος από τη Γερουσία του Καναδά. Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων επικαλείται διπλωματικές πηγές και αναφέρει ότι το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας άσκησε πιέσεις για το κείμενο που αφορούσε την «επονομαζόμενη Γενοκτονία των Ποντίων».
Πατήστε πάνω στη φωτογραφία για το δημοσίευμα στα αγγλικά στην ιστοσελίδα της «Yeni Şafak»
Το ρεπορτάζ, που κοινοποιήθηκε και από τους λογαριασμούς στο Facebook της πρεσβείας της Τουρκίας στην Οτάβα και του προξενείου της Τουρκίας στο Μόντρεαλ, τονίζει ότι ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε τηλεφωνική επικοινωνία τη Δευτέρα με την Καναδή ομόλογό του Κρίστια Φρίλαντ. Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας φέρεται να εξήγησε την… ευαισθησία της χώρας του για το θέμα, αλλά και τις προσδοκίες της από τον Καναδά.
Οι κοινοποιήσεις στους επίσημους λογαριασμούς της πρεσβείας και του προξενείου
«Η κοινότητα των Τούρκων που ζει στον Καναδά επίσης αντέδρασε έντονα στα social media σχετικά με τους ισχυρισμούς των Ποντίων», εξηγεί το Anadolu. Μάλιστα το πρακτορείο κάνει μια σύνδεση της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ποντίων από την Ελλάδα με την… καταδίκη του Άκη Τσοχατζόπουλου (του «χρεώνει» το σχέδιο νόμου που πέρασε από την Ελληνική Βουλή), ενώ αναφέρεται και στις δηλώσεις του Νίκου Φίλη το 2015 λέγοντας ότι ο Έλληνας πολιτικός απέρριψε τον ισχυρισμό ότι οι Τούρκοι είναι υπεύθυνοι για τη Γενοκτονία των Ποντίων και ότι την άποψή του στηρίζουν και ορισμένοι Έλληνες ιστορικοί.