Η αμυντική βιομηχανία είναι ένας στρατηγικός τομέας της οικονομίας, ο οποίος εκτός της ασφάλειας και της σταθερότητας, επιφέρει ωφέλειες στην απασχόληση και την ανάπτυξη μιας χώρας. Ταυτόχρονα, αποτελεί πηγή ανάπτυξης τεχνογνωσίας και νέων τεχνολογιών, όπως γράφει ο Παναγιώτης Χατζηπλής σε άρθρο του στο infognomonpolitics.blogspot.com.
Το internet, θυμίζει, ήταν αποτέλεσμα ερευνών της Αμερικανικής Υπηρεσίας Προηγμένης Έρευνας στα Αμυντικά Προγράμματα (DARPA) που ξεκίνησαν το 1962.
Ιδιαίτερα για τη χειμαζόμενη οικονομία της Ελλάδας, και εν μέσω των ιστορικών γεωπολιτικών κρίσεων στην περιοχή, «η χώρα μας οφείλει να επενδύσει και να ενισχύσει την αμυντική της βιομηχανία» σημειώνει ο Παναγιώτης Χατζηπλής. Ωστόσο, «η ανυπαρξία ή αδυναμία της αμυντικής βιομηχανίας οδηγεί σε περιορισμό της μαχητικής ικανότητας μιας χώρας και εντέλει σε υποτέλεια και εξάρτηση».
Το άρθρο παραθέτει μια ευσύνοπτη κατάσταση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας σήμερα, αναφέροντας πως «ο ΣΕΚΠΥ (Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού) που ιδρύθηκε το 1982 έχει φτάσει να περιλαμβάνει 120 εταιρείες όπου απασχολούνται άμεσα 19.500 άτομα και σίγουρα αρκετοί ακόμα έμμεσα, σε συνεργαζόμενες εταιρείες, και προμηθευτές».
Συμμετοχή της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων σε έκθεση αμυντικών εξοπλισμών (φωτ.: elvo.gr)
Αντιπαραβάλλοντας την κατάσταση με την Τουρκία, ο συντάκτης αναφέρει πως η γείτονα χώρα επενδύει στην αμυντική βιομηχανία αναπτύσσοντας συνέργειες μεταξύ της εμπορικής και αμυντικής τεχνολογίας. Επίσης, οι «τουρκικές αμυντικές βιομηχανίες όπως οι ASELSAN, TAI, BİTES και ROKETSAN συγκαταλέγονται μεταξύ των 100 μεγαλύτερων αμυντικών βιομηχανιών στον κόσμο», ενισχύοντας σημαντικά και την εξαγωγική ικανότητα της χώρας.
Αυτοί που λένε ότι η «βαριά βιομηχανία» της Ελλάδας είναι ο τουρισμός, πώς περιμένουν να αμυνθούν σε εξωτερικές απειλές, ειδικά αν υπάρξει και κάποια εμπλοκή στον ανεφοδιασμό ή στην αγορά συστημάτων;
Η μελέτη καταλήγει στις προοπτικές της Ελλάδας με βάση τις γεωπολιτικές συνθήκες της περιοχής, αλλά και την ανάγκη παραγωγικής ανασυγκρότησης και απασχόλησης στη χώρα. Συγκεκριμένα, ο Παναγιώτης Χατζηπλής υποστηρίζει το εφικτό της ενίσχυσης της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας βάσει των υφιστάμενων δαπανών της χώρας μας, ως υποχρέωσή της στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. «Το 2,5% περίπου του ΑΕΠ που είναι οι δαπάνες σήμερα (και κατ’ ελάχιστο 2%) ανέρχεται σε περίπου 5 δισ. ευρώ. Από αυτό το 20% πρέπει να είναι εξοπλισμοί, συνεπώς περίπου 1 δισ. το χρόνο. Αν από αυτά απαιτηθεί τουλάχιστον το 35% να είναι εγχώρια συμμετοχή, τότε δημιουργείται ένα σημαντικό ποσό εσόδων (€350 εκατ. το χρόνο). […] Στη χρηματοδότηση αυτήν θα μπορούσε να συμμετάσχει και ο ιδιωτικός φορέας αν υπάρχουν προοπτικές κερδοφορίας», συμπληρώνει.
- Διαβάστε αυτούσια τη μελέτη στο infognomonpolitics.blogspot.com.