Ένα ρωσικό κέντρο διαστημικών ερευνών έχει δημιουργήσει ένα πρότζεκτ πυρηνοκίνητου πυραύλου, ο οποίος έχει σχεδιαστεί για να φτάνει στον Άρη μέσα σε διάστημα επτά μηνών και να μπορεί να ξαναρχίζει το ταξίδι του στο διάστημα μόλις 48 ώρες μετά την προσεδάφισή του.
Το ινστιτούτο που είναι υπεύθυνο για τον πυραύλο, το ερευνητικό κέντρο Keldysh, είναι διάσημο για την κατασκευή της ρουκέτας «Katyusha», η οποία χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
«Μια αποστολή στον Άρη είναι δυνατή στο εγγύς μέλλον, αλλά αυτό δεν αποτελεί στόχο από μόνο του. Οι κινητήρες μας μπορούν να αποτελέσουν το θεμέλιο για μια ολόκληρη σειρά αποστολών, που σήμερα μοιάζουν σαν σενάρια επιστημονικής φαντασίας», δήλωσε ο Βλαντιμίρ Κοσλάκοφ, επικεφαλής του ερευνητικού κέντρου Keldysh της Μόσχας, στην εφημερίδα Rossiyskaya Gazeta.
Όπως λέγεται, οι επιστήμονες στο συγκεκριμένο κέντρο εργάζονται σε αυτό το νέο τεχνολογικό σύστημα από το 2009. Φέρεται να αποτελείται από έναν αντιδραστήρα σχάσης που τροφοδοτεί μια γεννήτρια, η οποία με τη σειρά της τροφοδοτεί έναν προωθητή πλάσματος για να κινήσει τον πύραυλο. Και ενώ οι Ρώσοι επιστήμονες δεν έχουν αποκαλύψει ημερομηνία σχετικά με το πότε θα είναι πραγματικά έτοιμοι να χρησιμοποιηθούν οι νέοι κινητήρες, είναι βέβαιοι ότι μόλις συμβεί αυτό, η υπάρχουσα τεχνολογία των πυραύλων θα μοιάζει… ξεπερασμένη.
Όπως τόνισε ο Κοσλάκοφ, προτεραιότητα είναι η δυνατότητα επαναχρησιμοποίησης. «Πρέπει να αναπτύξουμε κινητήρες που δεν πρέπει να ρυθμίζονται ή να επισκευάζονται πάνω από μία φορά κάθε 10 πτήσεις. Επίσης, 48 ώρες αφότου ο πύραυλος έχει επιστρέψει από το διάστημα, θα πρέπει να είναι σε θέση να εκτοξευτεί ξανά. Αυτό απαιτεί η αγορά» υπογράμμισε.
Βίντεο από την παρουσίαση του πρότζεκτ για επαναχρησιμοποιούμενο πυρηνοκίνητο πύραυλο
Σήμερα, οι πιο γνωστοί επαναχρησιμοποιήσιμοι πυραύλοι είναι η σειρά Falcon που αναπτύχθηκε από την ιδιωτική εταιρεία Space Space του Έλον Μασκ. Αλλά, σύμφωνα με τον Κοσλάκοφ, ο Μασκ χρησιμοποιεί τεχνολογία που αναπτύχθηκε πολύ καιρό πριν.
- Πηγή: metro.co.uk.