Η εντολή για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι προήλθε «από το ανώτατο επίπεδο της σαουδαραβικής κυβέρνησης», υποστηρίζει ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε άρθρο του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Washington Post, σπεύδοντας όμως να απαλλάξει τον βασιλιά Σαλμάν από οποιαδήποτε ευθύνη.
«Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία διατηρούν φιλικές σχέσεις», γράφει ο Ερντογάν. «Δεν πιστεύω σε καμία περίπτωση ότι ο βασιλιάς Σαλμάν, ο θεματοφύλακας των ιερών τεμενών, διέταξε τη δολφονία», τόνισε.
Η δολοφονία του αντιφρονούντα δημοσιογράφου, συνεργάτη της αμερικανικής εφημερίδας, αμαύρωσε την εικόνα του σουνιτικού βασιλείου και ιδίως του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, που ασκεί ντε φάκτο την εξουσία.
«Ξέρουμε ότι οι δράστες είναι μεταξύ των 18 υπόπτων που κρατούνται στη Σαουδική Αραβία. Ξέρουμε επίσης ότι τα πρόσωπα αυτά ήρθαν για να εκτελέσουν τις εντολές τους: να σκοτώσουν τον Κασόγκι και να φύγουν. Τέλος, ξέρουμε ότι η εντολή για τη δολοφονία του Κασόγκι προήλθε από τα ανώτατα επίπεδα της σαουδαραβικής κυβέρνησης», συνεχίζει ο Ερντογάν.
«Τον τελευταίο μήνα η Τουρκία κίνησε γη και ουρανό για να ρίξει φως σε όλες τις πλευρές της υπόθεσης. Αυτές οι προσπάθειες αποκάλυψαν ότι ο Κασόγκι δολοφονήθηκε εν ψυχρώ από ένα εκτελεστικό απόσπασμα και καθορίστηκε ότι ο φόνος του ήταν προμελετημένος».
«Ως μέλη της διεθνούς κοινότητας, θα πρέπει να αποκαλύψουμε την ταυτότητα εκείνων που κίνησαν τα νήματα», συνέχισε τονίζοντας ότι «κανείς δεν θα πρέπει να τολμήσει να διαπράξει τέτοια πράγματα στο έδαφος μιας χώρας-μέλους του ΝΑΤΟ ξανά».
Φίλοι και συγγενείς του Τζαμάλ Κασόγκι τίμησαν τη μνήμη του έξω από το προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη (Φωτ.: EPA / Erdem Sahin)
Επίσης, σήμερα ο πρόεδρος Ερντογάν κατέθεσε μήνυση μέσω του δικηγόρου του Χουσεΐν Αϊντίν σε βάρος του ηγέτη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, για τις επικρίσεις που διατύπωσε σχετικά με τους χειρισμούς της Άγκυρας στην υπόθεση δολοφονίας του Σαουδάραβα δημοσιογράφου.
Ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος κατηγορείται για «εξύβριση του προέδρου» και για δυσφήμηση κατά τη διάρκεια ομιλίας που είχε εκφωνήσει την Πέμπτη, καθώς είπε ότι ο Ερντογάν συγκάλυψε τη δολοφονία δίνοντας τη δυνατότητα στους υπόπτους να διαφύγουν στο εξωτερικό.
Εξάλλου, ακτιβιστές από τη Διεθνή Αμνηστία στο Λονδίνο μετονόμασαν για λίγο σε οδό Κασόγκι τον δρόμο στον οποίο βρίσκεται η πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας, κατά τη διάρκεια κινητοποίησης που πραγματοποιήθηκε ακριβώς την ώρα που ο Σαουδάραβας δημοσιογράφος εισερχόταν στο προξενείο της χώρας του στην Τουρκία προτού δολοφονηθεί πριν από έναν μήνα.
«Ήταν μια σύντομη δράση για να επιδείξουμε την αλληλεγγύη μας στους φίλους του Τζαμάλ και την οικογένειά του», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Κρίστιαν Μπένεντικτ, ακτιβιστής της ΜΚΟ προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
- Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ.