- Σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζουμε τα ρεβίθια με το πράσο, προσθέτουμε τόσο νερό ώστε να τα καλύπτει κατά 3-4 εκ. και τα βάζουμε σε δυνατή φωτιά, μέχρι να πάρουν μια βράση. Χαμηλώνουμε τη φωτιά μέτρια προς σιγανή θερμοκρασία, σκεπάζουμε με το καπάκι και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για περίπου 30΄.
- Ρίχνουμε το σύγλινο και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για περίπου άλλα 60΄, μέχρι τα ρεβίθια να μαλακώσουν, χωρίς όμως να λιώσουν.
- Όταν τα ρεβίθια μαλακώσουν, δυναμώνουμε τη θερμοκρασία και προσθέτουμε την πάπρικα, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Αφήνουμε να πάρει μια βράση και μετά χαμηλώνουμε τη φωτιά σε σιγανή προς μέτρια θερμοκρασία και μαγειρεύουμε για περίπου άλλα 10΄ με ξεσκέπαστη την κατσαρόλα, ανακατεύοντας κάθε τόσο με ξύλινη κουτάλα και προσέχοντας να μην κολλήσουν.
- Χτυπάμε στο μπλέντερ ή στο μούλτι ½ κουτάλα της σούπας από τη ρεβιθάδα μαζί με το ελαιόλαδο, το δυόσμο και το χυμό λεμονιού, και περιχύνουμε με αυτήν τη σάλτσα τα ρεβίθια. Ανακατεύουμε καλά με ξύλινη κουτάλα, αφήνουμε 10΄ το φαγητό να «ξεκουραστεί» και σερβίρουμε με ζεστό μαύρο ψωμί και λαχανοσαλάτα.
- Πηγή: Νένα Ισμυρνόγλου / gastronomos.gr.