Σε διάβημα διαμαρτυρίας προς την Αλβανία για το θάνατο του ομογενή Κωνσταντίνου Κατσίφα, στο χωριό Βουλιαράτες του Μειονοτικού Δήμου Δρόπολης, χθες ανήμερα της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου, προχώρησε η Ελλάδα, ενώ το αλβανικό ΥΠΕΞ εξέφρασε τη λύπη του για την «αδικαιολόγητη πολιτικοποίηση του περιστατικού». Την ίδια ώρα παραμένουν αναπάντητα πολλά ερωτήματα.
Ίσως για αυτό και η οικογένειά του 35χρονου αρνείται να παραλάβει τη σορό του από το νεκροτομείο του νοσοκομείου Αργυροκάστρου προκειμένου να προχωρήσει και στην ταφή.
Η οικογένεια Κατσίφα έχει ζητήσει από την ελληνική πρεσβεία στα Τίρανα να γίνει ανεξάρτητη ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη ώστε να φωτιστούν περαιτέρω τα αίτια του θανάτου του. Μέχρι τότε δεν πρόκειται να παραληφθεί η σορός. Πάντως ήδη οι ομογενείς κινητοποιούνται σε Ελλάδα και Βόρεια Ήπειρο ώστε να είναι μαζική η συμμετοχή στο πένθος ανεξάρτητα από το πότε θα γίνει η κηδεία.
Νέα στοιχεία
Αλβανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως ο 35χρονος φορώντας στολή παραλλαγής πυροβόλησε αρχικά στον αέρα και έπειτα κατά περιπολικού που δέχθηκε τουλάχιστον τρεις σφαίρες. Στο σημείο βρέθηκαν 17 κάλυκες. Στη συνέχεια, και στο σημείο όπου και τελικά κατέληξε βρέθηκαν οκτώ κάλυκες, μια τσάντα με περίπου 100 σφαίρες καλάσνικοφ, ένα μαχαίρι και μια θηλιά στρατιωτικού τύπου.
Με δεδομένα τα ευρήματα που αναφέρουν οι αλβανικές Αρχές πως έχουν στην κατοχή τους, υποστηρίζουν πως ο θάνατος του Κωνσταντίνου Κατσίφα δεν έχει σχέση με την έπαρση της ελληνικής σημαίας.
Πρόκειται για «μεμονωμένο περιστατικό και μια περίπτωση επιθετικότητας έναντι των αρχών της Αλβανίας» υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση του αλβανικού ΥΠΕΞ. «Το υπουργείο για την Ευρώπη και τις Εξωτερικές Υποθέσεις εκφράζει την απογοήτευσή του για την αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, που όχι μόνον δεν καταδικάζει την ένοπλη επίθεση κατά των δικών μας δυνάμεων επιβολής του Νόμου αλλά μιλά για “απαράδεκτη απώλεια ζωής”. Απευθύνοντας έκκληση για προσοχή και αποφυγή απονομής πολιτικών και διπλωματικών αποχρώσεων σ’ αυτή την ξεκάθαρη, άνευ προηγουμένης υπόθεση διαβεβαιώνουμε το γείτονά μας ότι η Αλβανία είναι ασφαλής και ειρηνική για όλους τους πολίτες της, χωρίς διακρίσεις, περιλαμβανομένων και εκείνων ελληνικής εθνικότητας» σημειώνει μεταξύ άλλων το υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας.
«Ο Κατσίφας είχε συλληφθεί το 2008»
Μετά την ενημέρωση της ΕΛΑΣ από την αλβανική Αστυνομία για το περιστατικό, ανακοίνωσε πως δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, ούτε μαρτυρίες, που να συνδέουν την ένοπλη συμπλοκή με την ύψωση της σημαίας, ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες ώστε να συμμετέχει η ελληνική πλευρά στις έρευνες.
Η ίδια πηγή ανέφερε πως στο παρελθόν ο 35χρονος είχε συλληφθεί για κατοχή και διακίνηση χασίς, στο Χαλάνδρι. Το περιστατικό είχε σημειωθεί το 2008.