Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ ανάσανε προσωρινά μετά την επιτυχή γι’ αυτόν κατάληξη της ψηφοφορίας στη Βουλή της χώρας του, αφού «κατάφερε» μετά από πολλές πιέσεις και υποσχέσεις να βρει τους οκτώ βουλευτές και να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία των 80 ψήφων (2/3) για να αρχίσει η διαδικασία αναθεώρησης του συντάγματος.
Από εδώ και πέρα υπολείπονται δύο ακόμη ψηφοφορίες.
Η μια αφορά την έγκριση κατ’ άρθρο των αλλαγών που θα δρομολογηθούν, η οποία απαιτεί απόλυτη πλειοψηφία (61 βουλευτές), τους οποίους έχει ο κ. Ζάεφ. Η άλλη είναι η τελική ψηφοφορία, κατά την οποία χρειάζονται να ψηφίσουν υπέρ πάλι 80 βουλευτές (τα 2/3) για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.
Αν πάρει κανείς υπόψη του τα επίθετα με τα οποία υποδέχτηκαν στα Σκόπια τους οκτώ βουλευτές της αντιπολίτευσης που ψήφισαν υπέρ των συνταγματικών αλλαγών το βράδυ της Παρασκευής, τίποτε δεν εγγυάται, ακόμη, ότι η πορεία ως το τέλος της διαδικασίας θα είναι ομαλή.
Τόσο περισσότερο όσο:
- Στην πΓΔΜ υπάρχουν ισχυροί φανατικοί θύλακες του «Μακεδονισμού», οι οποίοι θα αποδυθούν σε πιέσεις και απειλές τις επόμενες ημέρες.
- Η αντιπολίτευση του VMRO έχει αναθαρρήσει από την αποχή στο δημοψήφισμα και δεν φοβάται την προσφυγή στις κάλπες.
- Η επιρροή της Δύσης στην αντιπολίτευση είναι μικρή και δεν παράγει αποτελέσματα.
- Έχει αναθαρρήσει και ο ρωσικός παράγων που κάνει παρασκηνιακό παιχνίδι. Και αυτό περιπλέκει περισσότερο την κατάσταση.
Το πιθανότερο είναι ότι οι «οκτώ» θα ψηφίσουν και στην τελευταία ψηφοφορία και η διαδικασία θα ολοκληρωθεί επιτυχώς για τον κ. Ζάεφ, αλλά ας κρατούμε και μια επιφύλαξη.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπήρξε συναλλαγή, η μορφή και η έκταση της οποίας ποικίλλει.
Ο πρωθυπουργός Ζάεφ, μιλώντας επανειλημμένως στη Βουλή, πρότεινε στους βουλευτές της αντιπολίτευσης να ψηφίσουν τις αλλαγές στο σύνταγμα και τους προσέφερε, εύσχημα αλλά ρητά, συμφιλίωση, υπονοώντας τις εκκρεμότητες με τη δικαιοσύνη που έχουν βουλευτές και στελέχη του VMRO κατά τα γεγονότα της 27ης Απριλίου 2017, όταν εισέβαλαν στη Βουλή και προπηλάκισαν τον κ. Ζάεφ και στελέχη του κόμματός του.
Επί παραδείγματι, ο Κρίστο Μίκοβσκι, ένας από τους «οκτώ», έχει προσαχθεί στο παρελθόν με χειροπέδες στην εισαγγελία για τα γεγονότα της 27ης Απριλίου 2017 και στο βιογραφικό του φέρεται γεννημένος στο Βελιγράδι. Να σημειωθεί ότι στα γεγονότα στα οποία αναφερόμαστε ήταν έντονη η ανάμειξη της Σερβίας, γεγονός που προκάλεσε τις επόμενες ημέρες, από τη συγκρότηση της κυβέρνησης Ζάεφ, κρίση στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.
Επίσης, οι «οκτώ» ψήφισαν μεν την έναρξη της διαδικασίας συνταγματικών αλλαγών, αλλά συνόδευσαν την κίνησή τους με κείμενο τεσσάρων σημείων από την υλοποίηση των οποίων εξαρτούν την περαιτέρω υποστήριξη της διαδικασίας. Τα σημεία αυτά επιγραμματικά περιλαμβάνουν:
- Αποδοχή τροπολογίας του συντάγματος που θα εγγυάται τη «μακεδονική» ταυτότητα.
- Αποδοχή συνταγματικής διάταξης, η οποία θα προβλέπει ότι εάν η Ελλάδα δεν κυρώσει τη Συμφωνία και εάν παρεμποδίσει εκ νέου την ευρωατλαντική ολοκλήρωση της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας», θα υπάρξει άνευ όρων κατάργηση όλων των συνταγματικών τροπολογιών που απορρέουν από την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών.
- Σταδιακή αλλαγή του ονόματος για εσωτερική χρήση, με βάση την πρόοδο στη διαδικασία πλήρους ένταξης της χώρας στην ΕΕ.
- Υλοποίηση της πρωτοβουλίας του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ, που ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής στις 15 Οκτωβρίου, για συγχώρεση σε σχέση με τα γεγονότα της 27ης Απριλίου 2017 στο κοινοβούλιο και για καθολική εθνική συμφιλίωση με τη συγκρότηση κοινοβουλευτικού σώματος, που θα αποτελείται από τον πρόεδρο της Βουλής, τους επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων και τρεις βουλευτές, το οποίο θα αναλάβει να ετοιμάσει και να προτείνει ένα σχέδιο εθνικής συμφιλίωσης εντός 30 ημερών.
Με βάση όλα αυτά, η περαιτέρω διαδικασία δεν είναι και τόσο γραμμική. Εκπλήξεις δεν αποκλείονται.
Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας προκάλεσε στην Ελλάδα νέα κυβερνητική διγλωσσία, με τον πρωθυπουργό να συγχαίρει τον κ. Ζάεφ και τον υπουργό Άμυνας να μιλά για εξαγορές, πιέσεις, εκβιασμούς και δωροδοκίες. Οι δηλώσεις Καμμένου προκάλεσαν την επίσημη αντίδραση του κόμματος του κ. Ζάεφ, ο εκπρόσωπος του οποίου κατηγόρησε τον Έλληνα υπουργό ότι διασπείρει fakenews.
Είτε είναι fakenews είτε δεν είναι, ο κ. Καμμένος φαίνεται να παρεμβαίνει, ως μη όφειλε, στις εσωτερικές διαδικασίες μιας χώρας. Και αν η παρέμβασή του δημιουργούσε πιθανότητες ακύρωσης της διαδικασίας, θα μπορούσε να είναι και κατανοητή σε όσους δεν συμφωνούν με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Αλλά, δυστυχώς, γίνονται για δικούς του λόγους. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την ακόμη μια φορά κυβερνητική διγλωσσία, δίνει μια απογοητευτική εικόνα της Ελλάδας ως σοβαρής χώρας.
Εάν η διαδικασία στα Σκόπια ολοκληρωθεί με επιτυχία (και αυτό δεν θα συμβεί πριν παρέλθουν τρεις μήνες), το μπαλάκι θα περάσει στο ελληνικό τερέν. Και τότε τα κόμματα θα αναμετρηθούν με τις δηλώσεις και τη συνέπειά τους. Στο ελληνικό κοινοβούλιο η Συμφωνία έχει εξασφαλισμένη πλειοψηφία. Θα περάσει. Υπάρχει, όμως, ένα χρονικό διάστημα από την κατάθεση της Συμφωνίας στη Βουλή, μέχρι την έγκρισή της κατά το οποίο:
- Οι ΑΝΕΛ δήλωσαν ότι θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση.
- Η Νέα Δημοκρατία και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν το χρόνο να καταθέσουν πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση.
- Με δεδομένο ότι οι ΑΝΕΛ έχουν δηλώσει πως θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση αλλά δεν θα υποστηρίξουν την πρόταση δυσπιστίας, θα έχουμε από τις αρχές Μαρτίου ως την πραγματοποίηση βουλευτικών εκλογών, κυβέρνηση μειοψηφίας.
Τα γεγονότα έχουν δρομολογηθεί αλλά το περιβάλλον είναι χαοτικό. Χρειάζεται προσοχή. Η επιτυχής κατάληξη επικύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών, για την οποία επιχαίρουν Κοτζιάς και Τσίπρας, αποτελεί την έναρξη ενός νεομακεδονικού ζητήματος, το οποίο καλόν είναι από τώρα να μελετήσουμε. Γιατί θα το αντιμετωπίσουμε πολύ σύντομα. Και τότε, το χαμόγελο των υποστηρικτών της Συμφωνίας πιθανόν να παγώσει.