Η Σινώπη ήταν ο τελευταίος σταθμός του προσκυνηματικού ταξιδιού του Οικουμενικού Πατριάρχη στον Εύξεινο Πόντο, το οποίο ξεκίνησε από τη μονή της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που ο κ. Βαρθολομαίος επισκέφθηκε τη Σινώπη: Η ξενάγησή του ξεκίνησε από το συγκρότημα των Ανακτόρων του Μιθριδάτη. Πρόκειται για έναν αρχαιολογικό χώρο που έχει σωθεί από τη μανία ανοικοδόμησης. Οι ανασκαφείς έχουν φέρει στο φως εκτεταμένα υπολείμματα του γυμνασίου, της παλαίστρας και του λουτρού της ελληνορωμαϊκής Σινώπης.
Για τα ευρήματα αλλά και για τις συνεχιζόμενες ανασκαφές τον Οικουμενικό Πατριάρχη ενημέρωσε ο καθηγητής Γκιουλγκιούν Κιόρογλου.
Εντός του αρχαιολογικού χώρου βρίσκεται και ο ναός της Θεοτόκου (ή του Αρχάγγελου Μιχαήλ) που στα τουρκικά ονομάζεται «Εκκλησία του παλατιού» (Balatlar Kilisesi). Εκεί ο κ. Βαρθολομαίος και η συνοδεία του τέλεσαν επιμνημόσυνη πάνω από τους τάφους και άναψαν κεριά.
Ξενάγηση έγινε και στο μουσείο της Σινώπης, το οποίο είναι το παλαιότερο στην Τουρκία. Η συγκρότησή του άρχισε το 1921 και λειτούργησε από το 1932 σε χώρο ιεροδιδασκαλείου. Το 1970 μεταφέρθηκε στο κτήριο που στεγάζεται μέχρι και σήμερα. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης είπε στους δημοσιογράφους ότι στη Σινώπη φυλάσσονται σπουδαίοι αρχαιολογικοί θησαυροί που ανήκουν σε όλον τον πολιτισμένο κόσμο.
Επόμενη στάση ήταν το χωριό Τσιφλίκ και η εκκλησία του Αγίου Φωκά η οποία είναι αφιερωμένη στον πολιούχο της πόλης, προστάτη των ναυτικών και των εμπόρων. Στο πλαίσιο του προσκυνηματικού του ταξιδιού ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ο οποίος επέστρεψε στο Φανάρι χθες το μεσημέρι, είχε επαφές και με τις τοπικές τουρκικές Αρχές.