Στην έκδοση «ταξιδιωτικής οδηγίας» για το Άγιον Όρος προχώρησε η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, μετά τη διακοπή κοινωνίας μεταξύ του Πατριαρχείου Μόσχας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Εκτός από τον κλήρο, Ρώσοι προσκυνητές έλαβαν συστάσεις για τις επισκέψεις τους στο Άγιον Όρος, καθώς η Ρωσική Εκκλησία τους απαγορεύει επίσης να εξομολογούνται και να μεταλαμβάνουν των Αχράντων μυστηρίων, επειδή υπάγεται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Το Άγιον Όρος αποτελεί αγαπημένο προορισμό για Ρώσους Αξιωματούχους και ολιγάρχες, ενώ και ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, το έχει επισκεφθεί δύο φορές.
Σύμφωνα με το BBC, από το 2005 οι Ρώσοι επιχειρηματίες έχουν δαπανήσει τουλάχιστον 200 εκατ. δολάρια για τη συντήρηση Ιερών Μονών, την αποκατάσταση δρόμων, την κατασκευή παρεκκλησίων, την ανακατασκευή κατεστραμμένω κτιρίων κτλ.
Το βρετανικό δίκτυο αναφέρει επίσης ότι η Ρωσική Εκκλησία γνωρίζει το ποσό που φτάνει στο Άγιον Όρος, ενώ έχει εκδοθεί ειδικό περιοδικό με λεπτομέρειες για το κάθε έργο που έχει πραγματοποιηθεί.
Σε σχετικό σχόλιό του, ο πρόεδρος του τμήματος Εξωτερικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, Σεβ. Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίωνας, προτείνει στους Ρώσους επιχειρηματίες να στραφούν στις μονές της χώρας τους: «Θα τους συνιστούσα να στρέψουν την προσοχή τους και να επενδύσουν στα ρωσικά μοναστήρια. Έχουμε δικά μας μοναστήρια που έχουν μεγάλη ανάγκη, όπως τη Μονή Σολοβέτσκι, τη Μονή Βαλαάμ, τη Λαύρα του Κιέβου, τη Λαύρα του Αγίου Σεργίου και πολλά άλλα», είπε συμπληρώνοντας ότι η Ρωσία έχει πολύ περισσότερα προσκυνήματα από ό,τι το Άγιον Όρος.
- Πηγή: romfea.gr