Ένας Έλληνας αρχιτέκτονας βρίσκεται ανάμεσα σε όσους θα συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις στη Διεθνή Έκθεση Εισαγωγών στην Κίνα (CIIE), που θα διεξαχθεί στη Σαγκάη τον Νοέμβριο. Ο 38χρονος αρχιτέκτονας Κώστας Χατζηγιάννης, που συνέβαλε στον σχεδιασμό του Ελληνικού Περιπτέρου για τη Διεθνή Έκθεση της Σαγκάης, έλαβε πρόσκληση να συμμετάσχει σε μια σειρά εκδηλώσεων μαζί με τουλάχιστον 20 ελληνικές επιχειρήσεις, που θα λάβουν μέρος σε σχετικές δραστηριότητες στη Διεθνή Έκθεση Εισαγωγών στην Κίνα (CIIE) τον επόμενο μήνα.
Τα εκθέματα από την Ελλάδα θα είναι κυρίως τρόφιμα και ποτά όπως το ελαιόλαδο και το μέλι, ενώ ο ελληνικός τουρισμός θα αποτελέσει επίσης σημαντικό μέρος της έκθεσης, σύμφωνα με το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Σαγκάη.
Ο Κώστας Χατζηγιάννης ζει στην κινεζική μεγαλούπολη από το 2007, όπου πήγε χωρίς δεύτερη σκέψη παρόλο που η απόφασή του αντιμετωπίστηκε με επιφύλαξη από τους φίλους του στην Ελλάδα. Μετά από περίπου δύο χρόνια είχε την ευκαιρία να συμμετάσχει στον σχεδιασμό του Ελληνικού Περιπτέρου για τη Διεθνή Έκθεση της Σαγκάης, ενώ σήμερα διαθέτει εκεί αρχιτεκτονικό γραφείο.
Όπως λέει ο 38χρονος αρχιτέκτονας, η Σαγκάη είναι ένα πολύ δυναμικό μέρος, καθώς μόλις φτάσει κανείς εκεί μπορεί αμέσως να αισθανθεί τη δυναμική και τις δυνατότητες που του προσφέρει η πόλη. Ωστόσο, αντιμετώπισε και κάποια προβλήματα. «Όταν έφτασα πρώτη φορά στην Κίνα δεν υπήρχαν πολλά καφενεία, φούρνοι ή δυτικά εστιατόρια. Έπρεπε να οδηγήσω αρκετά μακριά για να βρω δυτικά υλικά προκειμένου να μαγειρέψω», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Ως αρχιτέκτονας, ο Κώστας Χατζηγιάννης έχει επίσης παρατηρήσει ότι αλλάζουν οι αισθητικές προτιμήσεις του κινεζικού λαού, καθώς όλο και περισσότεροι Κινέζοι ταξιδεύουν στο εξωτερικό και βλέπουν νέα πράγματα, ενώ οι απόδημοι που επιστρέφουν φέρνουν νέες ιδέες, όπως άλλωστε και οι αλλοδαποί που επισκέπτονται την Κίνα.
Το ελληνικό πολιτιστικό κέντρο στη Σαγκάη, το Hellas House, είναι ένα από τα έργα του Κώστα Χατζηγιάννη. Ο ίδιος μέχρι πριν λίγα χρόνια πίστευε ότι το κατάλευκο ελληνικό μάρμαρο, οι καθαρές γραμμές και ο λιτός σχεδιασμός πιθανόν να ξένιζαν τους Κινέζους, όμως πλέον η λεπτή αυτή αισθητική είναι δημοφιλής.
Έτσι, καθώς η Κίνα έχει ανοίξει πλέον τις πόρτες της στον κόσμο, η ζωή γίνεται ευκολότερη για τους αλλοδαπούς. Προϊόντα όπως το ελληνικό γιαούρτι, το ελαιόλαδο, το μέλι και το κρασί γίνονται όλο και πιο δημοφιλή στην κινεζική αγορά.
Όπως λέει ο 35χρονος αρχιτέκτονας, σήμερα οι Κινέζοι έχουν πιο ανοιχτό μυαλό, ενώ η κουλτούρα και οι προσλαμβάνουσες εικόνες είναι περισσότερες, γεγονός που συμβάλλει στην κατανόηση, αλλά και στην προτίμηση πραγμάτων υψηλών προδιαγραφών. Αυτό σημαίνει ότι προτιμούν την ποιότητα αντί για την φανταχτερή πολυτέλεια, αλλαγή που ενδέχεται να επέλθει και στην ελεύθερη αγορά.
«Η ζωή στη Σαγκάη μου δίνει μια διαφορετική προοπτική του κόσμου, αισθάνομαι ότι υπάρχουν στενότεροι δεσμοί μεταξύ των διαφόρων χωρών και ο κόσμος φαίνεται να είναι πολύ μικρότερος», λέει ο Έλληνας αρχιτέκτονας.
Αυτόν τον καιρό, ο Κώστας Χατζηγιάννης έχει ολοκληρώσει τον σχεδιασμό ενός στούντιο γιόγκα και τώρα εργάζεται στο σχέδιο ενός νοσοκομείου στη Γιντσουάν, πρωτεύουσα της Αυτόνομης Περιφέρειας Νινγκσιά Χούι.
- Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Κ.Ηλ.