Μία ημέρα μετά την υπογραφή της δεύτερης συμφωνίας ανάμεσα στην Κύπρο και στην Αίγυπτο για τον EastMed, ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ προειδοποίησε ότι η χώρα του δεν θα επιτρέψει τετελεσμένα στην ανατολική Μεσόγειο χωρίς την έγκρισή της. «Δεν θα επιτρέψουμε να περάσει κανένα σχέδιο που δεν θα [προβλέπει να] πάρει δίκαιο μερίδιο η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ακόμα ανακοίνωσε ότι η Τουρκία σύντομα θα ξεκινήσει τις δικές της έρευνες για φυσικό αέριο και πετρέλαιο, και ότι το πλοίο Fatih σε λίγους μήνες θα βρίσκεται στην περιοχή.
Η χθεσινή συμφωνία αφορά την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου που θα μεταφέρει τα κυπριακά κοιτάσματα της «Αφροδίτης» στην Αίγυπτο και από εκεί σε υγροποιημένη μορφή θα εξάγονται στην Ευρώπη.