Βρίσκεται μεταξύ Καραβά και Λαπύθου στην κατεχόμενη επαρχία Κερύνειας, και στέκει εκεί από τον 6ο αιώνα μ.Χ. Σήμερα το μοναστήρι της Παναγίας Αχειροποιήτου εκπέμπει σήμα κινδύνου καθώς λόγω προβλήματος σε κίονα που στηρίζει ολόκληρη τη βόρεια πτέρυγα κινδυνεύει με κατάρρευση.
Μέχρι το 2013 μέσα στο μοναστήρι, που βρίσκεται σε στρατιωτική ζώνη, υπήρχε τουρκικός στρατός.
Καταγραφή των ζημιών και σχέδια αποκατάστασης έχει ήδη κάνει το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο Κερύνειας το οποίο νοίκιασε τη μονή το 2013 από τους Τουρκοκύπριους. «Πρέπει να είναι τα χέρια του Θεού που κρατάνε αυτόν τον κίονα. Αυτό μου είπε ένας από τους φοιτητές μου», δήλωσε στο ΡΙΚ ο καθηγητής Αλεσάντρο Καμίζ ο οποίος με ομάδα φοιτητών εργάστηκε στην Παναγία Αχειροποίητου.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά Τάκη Χατζηδημητρίου, το έργο αποκατάστασης της ιστορικής μονής είναι μία από τις προτεραιότητες. «Ψάχνουμε τρόπους παρέμβασης», τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και διέψευσε ότι ο Τουρκοκύπριος συνάδελφος του Αλί Τουντζάι προβάλλει ενστάσεις για τη συντήρηση του μνημείου.
Εκτός από τον κίονα (το κόστος αποκατάστασης του οποίου είναι γύρω στα 15.000 ευρώ), υπάρχει πρόβλημα με τη σκεπή από την οποία μπαίνει το νερό της βροχής, ενώ η υγρασία από τη θάλασσα έχει επηρεάσει και το ξυλόγλυπτο τέμπλο. Συνολικά απαιτούνται 4 εκατ. ευρώ, ωστόσο άμεσης προτεραιότητας είναι ο κίονας που θα μπορούσε να πέσει λόγω ενός ισχυρού ανέμου ή ενός μικρής έντασης σεισμού.
Η Παναγία Αχειροποιήτου έχει μεγάλη συναισθηματική αξία για τους Κερυνειώτες, ιδιαίτερα γιατί στην εικόνα της Παναγίας –η τύχη της οποίας αγνοείται– πιστεύεται ότι φυλάσσεται μέρος του Αγίου Μανδηλίου, το οποίο είναι ένα από τα απολεσθέντα κειμήλια της Εκκλησίας.