Ένα φαγάκι-έκπληξη, απαράμιλλης νοστιμιάς, έξοχο παράδειγμα του πόσο ευρηματική είναι η κουζίνα της Μάνης.
Χοντρά μακαρόνια, τότε φτιαγμένα στο χέρι, αναμιγνύονται με ξερή μυζήθρα «τσουρουφλισμένη» σε καυτό ελαιόλαδο και σερβίρονται με τηγανητό αυγό, που (ελλείψει κρέατος) προσθέτει πρωτεΐνη στο φαγητό.
Είναι όσο πιο απλό και εύκολο μπορεί να είναι ένα φαγητό, οικονομικό και σίγουρα χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις από το σουπερμάρκετ. Δοκιμάστε το και θα μας θυμηθείτε!
ΥΛΙΚΑ
1 πακέτο μακαρόνια Νο 5 |
300 γρ. μυζήθρα ξερή, ψιλοτριμμένη + λίγη ακόμη για το σερβίρισμα |
100 ml ελαιόλαδο + λίγο ακόμη για το τηγάνισμα των αυγών |
2 κ.σ. βούτυρο αγελαδινό |
4 αυγά (ή περισσότερα, ανάλογα με το πόσα θέλει ο καθένας στη μερίδα του) |
φρεσκοτριμμένο πιπέρι |
αλάτι |
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό βράζουμε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου.
- Παράλληλα, σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά να ζεσταθούν καλά. Προσθέτουμε την τριμμένη μυζήθρα, με μια ξύλινη σπάτουλα ανακατεύουμε πολύ καλά και σοτάρουμε για περίπου 5-8′ μέχρι να σκουρύνει, αλλά όχι να καεί.
- Σουρώνουμε τα μακαρόνια, τα επαναφέρουμε στην κατσαρόλα, και μόλις το μίγμα του τυριού είναι έτοιμο, το αδειάζουμε πάνω από τα ζυμαρικά και ανακατεύουμε ώστε να μοιραστεί ομοιόμορφα.
- Σε αντικολλητικό τηγάνι τηγανίζουμε ένα-ένα ή δύο-δύο τα αυγά μάτια (κατά προτίμηση μελάτα), σε λίγο ελαιόλαδο.
- Σερβίρουμε στο πιάτο τα μακαρόνια και από πάνω προσθέτουμε ένα ή δύο αυγά. Αν θέλουμε, τρίβουμε πιπέρι και επιπλέον μυζήθρα και σπάμε τον κρόκο για να «τρέξει» μέσα στα μακαρόνια.