Στις 5 Σεπτεμβρίου, το παρατηρησιακό πρόγραμμα NELIOTA του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) κατέγραψε μια φωτεινή λάμψη πρόσκρουσης από μετεωροειδή που χτύπησε την επιφάνεια της Σελήνης. Για τη μέτρηση αυτή χρησιμοποιήθηκε εξειδικευμένο όργανο με ψηφιακές κάμερες τελευταίας τεχνολογίας στο τηλεσκόπιο 1,2 μέτρων του ΕΑΑ στο Κρυονέρι Κορινθίας, σε υψόμετρο 900 μ., στο όρος Κυλλήνη.
Η λάμψη καταγράφηκε σε 12 διαδοχικές εικόνες και διήρκησε 0,4 δευτερόλεπτα. Το βίντεο δείχνει το σημείο όπου εντοπίστηκε η λάμψη στη Σελήνη, καθώς και την καμπύλη φωτός που μετρήθηκε.
Ένα αυτοματοποιημένο λογισμικό αναλύει το βίντεο της παρατήρησης και εντοπίζει τις τυχόν λάμψεις στην επιφάνεια της Σελήνης. Οι κάμερες είναι εφοδιασμένες με κατάλληλα φίλτρα που επιτρέπουν την εκτίμηση της θερμοκρασίας των λάμψεων της πρόσκρουσης.
Το ερευνητικό πρόγραμμα NELIOTA (Near-Earth object Lunar Impacts and Optical TrAnsients) αναπτύχθηκε στο πλαίσιο συνεργασίας με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) και είναι το πρώτο διεθνώς που μπορεί να εκτιμήσει τη θερμοκρασία αυτών των λάμψεων πρόσκρουσης.